Глава УГКЦ прибув на Прикарпаття з нагоди 125-річчя від дня народження священномученика Симеона Лукача.

Під час проповіді до вірних предстоятель відзначив свідчення Симеона Лукача в контекстах нового пошуку християн України за церковною єдністю. «В останні тижні так багато говорилося про необхідність єднання християн. Хтось навіть хоче створювати єдину помісну Церкву. Але питання: звідки та єдність може взятися, хто є її остоєм, який задум про єдність Церкви лишив нам, християнам третього тисячоліття, сам Ісус Христос? І блаженний священномученик дає нам відповідь. Остоєм, прапором, служителем єдності Христової Церкви є не президент, не патріарх, а наступник апостола Петра – Папа Римський», – наголосив глава УГКЦ.

«Та ж за це страждав блаженний священномученик, – продовжив архієрей. – Це було серцем його свідчення. Бо ж він мав дуже спокусливі запрошення: підпиши, добре тобі буде, і прав у церкві, зречися, зламай цю єдність, яку лишив нашій Київській Церкві Христос, яка була зроджена в Хрещенні святого Володимира ще до роз'єднання Церков. За цю єдність страждала підпільна Церква».

На думку предстоятеля, УГКЦ має велику відповідальність перед спадкоємцями Київського християнства. «І її завданням є свідчити про життєдайну єдність Церкви довкола наступника апостола Петра. Це є слово блаженного Симеона до нас сьогодні. Це є слово Господа до християн України, який каже нам сьогодні: встань, візьми відповідальність, змінюй світ довкола себе силою і благодаттю Святого Духа. Будуй єдність Церкви і народу. Але найважливіше – плекай прабатьківську віру», – закликав Святослав.

Нагадаємо, глава УГКЦ вітає об'єднання Православних Церков України.

Теги: