«Ми сьогодні переживаємо без перебільшення історичну хвилину. Цю хвилину можна порівняти лише з подією освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві п'ять років тому», – наголосив глава УГКЦ.

«П'ять років тому ми святкували 1025-річчя Хрещення Руси-України. І освятили Патріарший собор. Цього року ми святкуємо 1030 років Руси-України. І тут, на берегах сивого Дніпра, ми освячуємо Патріарший адміністративний центр, який справді стає серцем усієї Української Греко-Католицької Церкви в Україні і на поселеннях. У людей є збіги обставин, а у віруючих людей є Божий задум. І через ці події, обставини, осіб, яких Господь тут зібрав, Він намагається нам розкрити, пояснити свій задум», – додав предстоятель.

На переконання глави УГКЦ, так само втілюється в життя задум будівничого цього Патріаршого центру – екс-глави УГКЦ архієпископа Любомира.

Предстоятель розповів, що Церква видає багато листів, декретів, актів, які підписуються: дано в Києві, при Патріаршому соборі Воскресіння Христового. «Багато людей, які читають це, запитують себе, а де ж то дано, де є місце біля Патріаршого собору, де це все народжується і посилається по всій вселеній, де б’ється українське серце. І сьогодні ми можемо сказати, це все діється тут», – сказав Святослав.

На його думку, цей дім має стати місцем не тільки, де приймаються рішення. «Це має бути не тільки те місце, – сказав глава Церкви, – де, фактично, відбувається управління нашою Церквою на вселенському рівні. Це не тільки місце, де знаходитимуться всі виконавчі структури нашої Церкви, зокрема центральні тут, у Києві. Передусім це простір спілкування і зустрічі. Простір, де ми будемо творити необхідні умови, аби можна було зустрічатися».

«Я б дуже хотів, щоб кожен, хто переступає поріг цього дому, приходив сюди з надією. Хай люди приходять з надією, що дає можливість бачити майбутнє, вибудовувати перспективи і будувати наше життя в надії на Господа Бога, який через нашу спільну працю промовлятиме до нас», – побажав Святослав і висловив радість, що тепер усі працівники Патріаршої курії та Київської архієпархії працюватимуть разом, а не будуть розкидані по різних куточках Києва. Також тут удень і вночі під одним дахом перебуватиме глава УГКЦ.

Теги: