8 травня 2018 р. вперше за історію проведення цих заходів їхніх учасників не допустили до каплиці-ротонди, встановленої Харківською муніципальною владою на місці поховання воїнів Радянської Армії («Меморіал Слави»). При цьому заява про проведення акції завчасно подавалася до канцелярії Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

"Попри те, що клирики Харківської єпархії Московського Патріярхату вже відправили там панахиду під час урочистого покладення квітів державною владою о 10.00, невеличка група священнослужителів і мирян цієї конфесії окупувала каплицю-ротонду перед 13.00 і безперервно правила там максимально довгі заупокійні богослужіння з єдиною метою: не допустити відправи інших конфесій. Звернення учасників поминальної акції до присутніх на меморіялі поліцейських і чиновників обласної адміністрації не дали наслідків. Лишилося стати обіч каплиці-ротонди біля символічних могил похованих на меморіялі воїнів і відправити там панахиду та покласти квіти на ці могили. Відправа супроводжувалася навмисне голосним співом сусідньої групи прихильників Московського Патріярхату", - говориться у заяві консисторії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о).

Зазначається, що замість "Дня пам’яті та примирення" цей інцидент приніс "ненависть і ворожнечу". Владика Ігор (Ісіченко), архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ (о) від імені консисторії перепросив учасників поминальної акції за пережиту ними зневагу з боку іншої конфесії.

"Я вимагатиму від міської влади Харкова пояснення: чому на час, визначений для відправи Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви, місце на меморіяльному комплексі муніципального підпорядкування аґресивно зайняла інша конфесія. Сподіваюся, що міські чиновники принаймні перепросять вірних Української Автокефальної Православної Церкви за допущену з провини міської влади образу їхніх релігійних почуттів", - наголосив архієпископ Ігор.

Для запобігання подібним ситуаціям у майбутньому він пропонує встановити на Меморіалі Слави звичайний дерев’яний хрест, перед яким могли б молитися вірні різних християнських юрисдикцій. "Каплиця-ротонда ж, з ініціятиви архітектора нещодавно прикрашена радянськими п’ятикутними зірками, могла б залишитися для виключного користування клиру Московського Патріярхату в узгоджений із місцевою владою час", - резюмує архієрей.

Теги: