7 травня телеканал "Прямий" опублікував інтерв'ю архієпископа Євстратія (Зорі), голови Інформаційного управління УПЦ КП, який, зокрема, пояснив, чому РПЦ перешкоджає створенню єдиної помісної Церкви в Україні.

"40% мережі Московського патріархату – це та мережа, яка знаходиться в Україні. Причому, якщо можна говорити про якість, то це найякісніша частина Московського патріархату. Без цієї частини Московський патріархат відразу стає майже вполовину менший, а об’єднана українська церква стає якщо не першою за кількістю, то другою. І вона стає з очевидністю найсильнішим союзником Вселенського патріарха", - сказав спікер УПЦ КП.

Коментуючи кількісну перевагу офіційно зареєстрованих громад УПЦ (МП) порівняно з громадами УПЦ КП, архієпископ Євстратій зазначив: "... В другій половині 90-х, на початку 2000-х найбільша була хвиля повернення релігійних споруд, які свого часу радянська держава привласнила собі. Коли держава стала повертати це майно, то приблизна цифра є така. На один храм, який повертався громадам Київського патріархату, було сім храмів, які поверталися громадам Московського патріархату. Наприклад, в такій області, як Харківська, жоден храм громади Київського патріархату так і не отримали. І тому з’явився такий перекос в кількості громад...".

Спікер УПЦ КП, як і раніше, відкинув ідею передачі Київської чи Почаївської лавр єдиній помісній Церкві силовими методами. "Коли ми говоримо про лавру – про Києво-Печерську лавру, про Почаївську лавру – це є власність української держави, українського народу. Це не є власність Московського патріархату чи якоїсь релігійної громади, чи організації. І тому рішення держави в її компетенції. Як на практиці реалізувати? Ми категорично проти того, щоб якимись силовими методами когось виштовхувати, виводити і так далі… Але ми прекрасно знаємо, що значна частина, в тому числі і ченців Києво-Печерської лаври, коли буде Єдина православна церква українська визнана, вони зовсім не проти будуть того, щоб перестати бути осередком "русского мира"", - сказав він.

Також архієпископ Євстратій нагадав про політичне посередництво державної влади Росії у процесі об'єднання РПЦ з РПЦЗ у 2007 році. "Коли з Московської патріархії кажуть, що політики не повинні долучатися до церковних процесів, то це вони мають на увазі не російських політиків", - помітив він.

10 травня в інтерв'ю українській редакції ВВС голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) архієпископ Климент (Вечеря) підкреслив: "Українська православна церква жодного стосунку до концепту "русского мира" не має. Ми це заявляли відкрито, зокрема і в офіційних документах нашої церкви. Ці концепції не мають нічого спільного з євангельським вченням. Ми проповідуємо лише те, що говорив Христос і що вчили святі отці. У них такої концепції немає".

Нагадаємо, що саме цю концепцію патріарх Кирил просуває протягом усієї своєї каденції в церковному середовищі. Його вчення про "русский мир" передбачає "особливу", провідну роль російського народу, російської мови та російських національних цінностей на всьому пострадянському просторі.

Торкаючись питання статистики віруючих, архієпископ Климент зауважив: "Соціологічні ж опитування не проводяться біля храмів. Коли запитують у пересічного громадянина, ще й специфічним способом: ви за московську церкву чи за київську - то результати можуть бути передбачуваними. Я б звернув увагу на інші цифри - у Київському патріархаті не тільки менше парафій, а й у кілька разів менше священиків та фактично відсутнє чернецтво. Священики самі собою не з'являються, вони є невеликим відсотком від загальної кількості вірян громади. Це свідчить про реальну кількість вірян Київського патріархату, а не тих, хто лише ідентифікує себе з церквою, не беручи участі у церковному житті".

Щодо можливої передачі Києво-Печерської лаври українській помісній Церкві, то спікер УПЦ (МП) заявив, зокрема, що "такими заявами очільник Київського патріархату просто закликає до релігійної війни".

За словами спікера УПЦ (МП), "голова СБУ неодноразово заявляв, що у Служби безпеки України до УПЦ як найбільшої релігійної спільноти України ніяких претензій немає".

Фото Facebook

Теги: