Romfea.gr надає ексклюзивну публікацію змісту діалогів, які делегація Вселенського Патріархату мала з відповідним представництвом Церкви Греції з гарячої теми можливого надання автокефалії Українській Церкві. Згідно з тим, про що сповістили представники Вселенського Патріархату архієпископу Ієроніму та членам Синоду Елладської Церкви, патріарх Варфоломій має намір продовжити форсувати надання автокефалії в Україні.

Митрополити Пергамський Іоанн, Гальський Еммануїл і Смирнський Варфоломій, які складали делегацію Вселенськогого Патріархату, підкреслили, що Московський Патріархат мав всі можливості в Передсоборних процедурах, підписати документ про спосіб надання автокефалії, що ним (тобто МП) ніколи не було зроблено. Таким чином, Вселенський Патріархат, раз не було іншого рішення, може дати автокефалію єдиній помісній Церкві в Україні.

Під час переговорів делегація Вселенського Патріархату підкреслила, що в 1688 році Київська єпархія (очевидно мається на увазі митрополія) була «представлена» Московському Патріархату, який тоді був близьким (територіально), і було вирішено обирати митрополита Києва з Москви, але щоби він був ієрархом Вселенського Патріархату, однак ця угода ніколи не була здійснена, як сказала делегація.

Архієпископ Ієронім, предстоятель Елладської Церкви, зі свого боку, дотримувався нейтральної позиції, наголошуючи на тому, що це питання є важливим і що рішення повинно бути прийнято Синодом його Церкви у жовтні.

Romfea.gr вказує на те, що делегація Вселенського Патріархату сказала на нараді, що в будь-якому разі справа буде продовжуватися. Ієрархи Вселенського Патріархату повідомили архієпископу Ієрониму, що тепер він може висловити своє заперечення або свою підтримку, що не було зроблено архієпископом. Коли архієпископ запитав делегацію, чого вони бажають від Церкви Греції, ієрархи Вселенського Патріархату підкреслили, що не вимагають чогось зараз, але коли буде обраний новий митрополит Київський, щоби його визнали і щоби відбувся звичайний обмін мирними грамотами, як це прийнято.

"Тобто фактично Архієпископ Ієроним взяв до уваги отриману інформацію та не заперечив проти позиції, висловленої від імені Вселенського Патріарха", - коментує подію архієпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).

Він також робить висновки: "Константинополь налаштований рішуче завершити справу, визнавши Церкву в Україні автокефальною... Делегація Вселенського Патріархату згідно рішення Синоду відвідує Помісні Церкви, щоби інформувати їх, але не щоби отримувати їхній дозвіл. Афінський Архієпископ не заперечує проти вирішення питання Томосу автокефалії саме у такий спосіб, як пропонує Вселенський Патріархат. Константинополь послідовно не визнає законною московську церковну владу над Україною".

Щодо питання титулу предстоятеля визнаної в Україні автокефальної Церкви, то джерела архієпископ Євстратія (Зорі) "підтверджують, що заперечень проти статусу саме як Патріарха - немає", пише спікер УПЦ КП.

Теги: