Напередодні голосування Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулася до керівників парламентських фракцій з проханням підтримати підхід “презумпції незгоди” на трансплантацію, запропонований до другого читання Комітетом ВР з питань охорони здоров’я. Цей підхід передбачає неможливість проведення подібних операцій без прижиттєвої письмової згоди донора, а у разі її відсутності – за умови письмової згоди його найближчих рідних. “Презумпція незгоди”, зокрема, використовується в медичній практиці США, а також у багатьох інших країнах.

“Церкви і релігійні організації в абсолютній більшості позитивно ставляться до донорства органів. Це розглядається як спосіб благодійності, жертовності з боку донора стосовно тієї людини, яка може отримати цю допомогу. Однак абсолютно неприйнятною для Церков і релігійних організацій є торгівля органами. Мова повинна йти лише про дарування, а не про продаж”, – заявила ВРЦіРО.

Прийнятий закон також забороняє укладати чи пропонувати договори купівлі-продажу анатомічних матеріалів людини. На цьому також наголошувала Рада Церков у своїх зверненнях до парламенту.

“Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступає проти комерціалізації процесу донорства, оскільки це є морально неприйнятним, адже тоді тіло стає предметом купівлі-продажу, а відтак – принижується гідність людини. Натомість безкорисливе дарування органів цілком можливе: водночас це має бути свідоме й добровільне рішення людини, оскільки лише добровільне рішення є моральним”, – зауважила ВРЦіРО, звертаючись до Верховної Ради.

Прийнятий закон відкриває можливість для впровадження в Україні сучасної системи трансплантології, вводить посаду трансплант-координатора і запроваджує добровільну згоду особи на вилучення її органів після смерті. Тобто вилучити анатомічні матеріали (органи, їх частини, тканини, анатомічні утворення, клітини людини, фетальні матеріали) можна, лише якщо людина за життя дала на це згоду. Прийняті зміни передбачають, що трансплантація буде безкоштовною (крім гемопоетичних стовбурових клітин).

Слід зазначити, що і до ухвалення нового закону в Україні діяла презумпція незгоди на посмертну трансплантацію донорських органів.

Раніше Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила про підтримку необхідності і початку медичної реформи в Україні.

Теги: