Коридорами ВР час до часу ходять люди, які моляться – це відзняв на відео народний депутат Віктор Романюк. Він стверджує, що це не віряни, а "агенти російської розвідки", які без жодної санкції вештаються українським парламентом. "Абсолютно маргінальна публіка. Я не можу зрозуміти, хто її допускає в стіни Верховної Ради. Незрозуміло, що вони тут роблять – це абсолютно неприпустимо, особливо у воєнний час", - вважає представник "Народного фронту".

Депутати не знають, що робити з парламентським храмом УПЦ

Капличку 2007 року відкрив нардеп Ігор Рибаков, він облаштував її замість своєї приймальні. Сам Рибаков уже два скликання не депутат, але храм залишився. Чимало колишніх "регіоналів" хотіли взяти його під свій захист. Наразі приміщення ні за ким із депутатів не закріплене, але туди щодня хтось навідується поставити свічки та помолитися. Керівник апарату ВР Петро Бондар запевняє, що пожежної небезпеки не відчуває. "Там немає небезпеки, у нас немає висновків ДСНС, що там щось. У нас із ДСНС все в порядку", - запевнив він.
Депутати не знають, що робити з парламентським храмом УПЦ

Настоятелем храму є о. Віктор Яценко – голова Синодального відділу УПЦ (МП) у справах пастирської опіки пенітенціарної системи. Голова регламентного комітету Верховної Ради каже, що апарат парламенту не хоче розділяти церкву і владу, а депутатські запити ігнорує. "Там розташована культова споруда. Якщо це не культова споруда – хай нам пояснять", - вимагає Павло Пинзеник.
Депутати не знають, що робити з парламентським храмом УПЦ

В апараті Ради пояснили, що бояться не церковних анафем, а політичних баталій. "Якщо зараз якісь дії вчинити, тут же буде два десятка депутатів на цьому поверсі з дуже агресивним настроєм. Є депутати, які налаштовані проти. Нам важливо не робити збурень", - зізнався Бондар.

Бабусь у хустках і чоловіків з іконами, які колонами ходять по коридорах ВР, в апараті назвали помічниками депутатів, яким не мають права відмовити у вході до приміщення. "Потрапити без перепустки неможливо", - наголошує Бондар. Про необхідність справляти свої релігійні потреби не відходячи од робочого місця звертались і представники інших конфесій, але наразі їм м'яко відмовляють, бо не знають, як позбутися вже наявної.

Теги: