Митрополит Олександр останнім часом дав кілька поміркованих інтерв'ю, в яких обгрунтовував доцільність подолання церковного розколу в Україні шляхом об'єднання православних юрисдикцій в єдину помісну автокефальну Церкву, визнану в православному світі.

Після цього, 25 травня, Синод УПЦ несподівано звинуватив митрополита Олександра у "непристойній поведінці та житті" і "пороченні високого сану єпископа" та закликав "утриматися від будь-яких публічних виступів та висловлювань, що викликають обурення серед єпископату, кліриків та мирян Української Православної Церкви і вносять спокусу в серця віруючих".

Виступаючи перед парафіянами у Спасо-Преображенському соборі (див. відеозапис трансляції з 02:59:35), митрополит Олександр спитав у них, чи вповноважують вони його бути голосом своєї пастви та публічно говорити на тему об'єднання і автокефалії Православної Церкви в Україні.

Віряни уповноважили митрополита УПЦ, якого шельмує Синод, публічно відстоювати об'єднання в єдину помісну церкву

"Ви знаєте, що Священий Синод, котрий засідав днями, заборонив мені висловлювати свою думку, — сказав, зокрема, митрополит Олександр. — Тому я запитую: чи можу я говорити від вашого імені?". На це архієрей отримав дружне і голосне схвалення від вірян, що зібралися на богослужіння.

"Парафіяни єдиним серцем і устами підтримали свого пастиря", — резюмує сайт Спасо-Преображенського собору.

За сприяння голови парафіяльної ради Ігоря Лисова літургія транслювалася наживо на YouTube-каналі собору.

Теги: