Порошенко закликав Іринея молитися за мир і наголосив на підтримці територіальної цілісності Сербії. "Сподіваюсь, що Сербська Православна Церква, як одна з найстаріших у християнському православному світі - підтримувала і буде підтримувати Україну", - наголосив Порошенко.

Тим часом патріарх Іриней зазначив, що високо цінує українську державницьку позицію щодо статусу південної сербської провінції Косово і Метохії, а також готовність президента України посприяти у відновленні та захисті сербських православних церков і монастирів.

Крім того, Іриней підкреслив, що він молиться за мир в Україні, сподіваючись, що всі проблеми там будуть вирішуватися мирним шляхом, повідомляє сайт Сербської Церкви.

Московський і Сербський патріархи відомі тим, що разом борються за «русскій мір», проти автокефалій в Україні, Чорногорії та Македонії.

В інтерв'ю сербському телеканалу РТС Петро Порошенко наголосив, що кожна країна має право на незалежну церкву і закликав світ підтримати Україну в наданні автокефалії Православній Церкві.

"Кожна країна має право на незалежну церкву. 28 липня ми відзначатимемо 1030-річчя хрещення України. Саме тоді була створена українська церква. В України є мати-церква – Константинополь. А потім Україна була «матір’ю» для російської православної церкви. Саме так, а не навпаки. А сьогодні Росія бажає перешкодити нам мати свою незалежну церкву. Російська церква - церква країни-агресора. Українська церква - церква для українців. Це велика різниця», - зазначив глава держави.

Президент зазначив, що створення незалежної церкви підтримує більш ніж половина українців. "Я сподіваюсь що з Божою поміччю ми отримаємо автокефалію української церкви. Підтримка з боку інших для нас в цьому багато значить", - наголосив глава держави.

Напередодні, 29 червня митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко), ієрарх УПЦ (МП), зустрівся з предстоятелем Олександрійської Православної Церкви у грецькій Верії під час святкування дня пам’яті святих апостолів Петра і Павла, порушивши питання української автокефалії.

Державні та церковні питання обговорювали президент України з Сербським патріархом, а митрополит УПЦ — з Олександрійським

Патріарх Олександрійський Феодор ІІ підкреслив, що питання автокефалії в Україні повинні вирішуватися шляхом братського обговорення, оскільки "лише загальна підтримка може сприяти їх вирішенню".

"Будемо молити Бога, що робить все нам на благо, щоб Він напоумив всіх для вирішення цих проблем. Якщо схизматик Денисенко хоче повернутися в лоно Церкви, то йому необхідно звертатися туди, звідки він пішов. Те, що відпало, повинна повернутися туди, звідки відпало. Бог милосердний до тих, хто кається. Так і Церква прощає і приймає у свої материнські обійми всіх, хто кається", – зазначив предстоятель Олександрійської Церкви.

Він прокоментував інформацію про те, що деякі політики намагаються отримати від патріарха Варфоломія томос про автокефалію, зазначивши, що сучасні політики частіше завдають шкоди Церкви, ніж Їй допомагають.

Патріарх Феодор ІІ просив передати братські побажання і підтримку главі УПЦ (МП) митрополиту Онуфрію, а архієреям побажав "триматися свого Предстоятеля, наслідувати його молитовного подвигу, твердості віри і вірності Матері-Церкви".

Також предстоятель Олександрійської Церкви постійно молиться про мир в Україні, про що він заявив у розмові з митрополитом Запорізьким. Він сказав, що для нього кровопролиття в Донбасі — особистий біль, бо вчився в Одесі і разом із тодішнім митрополитом Одеським Сергієм бував у Донецьку, добре пам’ятає "красу міста і доброту мешканців, простих трудівників".

Теги: