У загальному Всесвітній баптистський альянс (ВБА) налічує понад 200 баптистських конвенцій і союзів. Генеральна асамблея альянсу займається міжнародними питаннями, темами і програмами, які сприяють розвитку баптистського руху, зокрема впливають на процеси, що порушують релігійну свободу та права людини. Також серед завдань ВБА є підтримка єдності між баптистами усього світу, взаємодопомога, обмін досвідом, координація місіонерської діяльності, сприяння миру і допомоги нужденним, біженцям і незахищеним.

На зустрічі в Цюріху український союз церков ЄХБ представляв Ігор Бандура, перший заступник голови ВСЦ ЄХБ. Служитель висвітлював тему релігійної свободи на території Луганщини, яка не підконтрольна Україні. Це питання було одним із ключових цьогорічних засідань генеральної асамблеї ВБА. Серед інших тем, які стояли у порядку денному, обговорювали захист жінок і дівчат та збереження сімей іммігрантів. З цих питань були ухвалені відповідні резолюції.

Перша резолюція висловлює занепокоєння з приводу припинення релігійної свободи на території Луганській області, що непідконтрольна Україні. У резолюції зазначається, що новий закон, введений у «ЛНР», вимагає, щоб «усі релігійні організації в ЛНР, крім Московського патріархату Російської православної церкви, повинні зараз довести свою вірність владі ЛНР шляхом процедури перереєстрації, щоб зберегти свій правовий статус, а також докладно звітувати про свою діяльність». У заяві зазначається, що закон «порушує загальні права людини, обмежує свободу віросповідання та загрожує існуванню існуючих релігійних груп та організаційних мереж», що є порушенням кількох статей міжнародного права. Виконання закону загрожує 43-ом баптистським церквам у цьому регіоні.

Элайджа Браун, генеральний секретар ВБА, закликав баптистів усього світу звернутися до посольств Російської Федерації у своїх країнах з проханням, аби всі церкви в Луганській області залишалися відкритими.

Наступна резолюція зазначає, що переслідування та насильство щодо жінок та дівчат у всьому світі є аморальними, і що Церква часто винна у приховуванні випадків зловживання та приниження жінок і дівчат. Ця резолюція закликає членів-організацій ВБА посилити оцінку гідності жінок та дівчат у всіх аспектах сімейного, церковного життя та у суспільстві в цілому, аби забезпечити доступ до консультування та безпечних місць для жінок та дівчат, які є жертвами зловживань; забезпечити систему прозорої підзвітності, яка включає в себе повідомлення про підозру у зловживанні відповідним органам як всередині Церкви, так і за її межами; розробляти та впроваджувати культурні та навчальні програми, які б порушували проблему насильства над жінками та процеси, спрямовані на запобігання такому насильству.

У резолюції про збереження сім’ї в імміграції зазначається, що бажання зберегти та захистити свою сім’ю від насильства, хвороб, економічної розбещеності та інших загрозливих умов спонукає мільйонів людей залишити свою батьківщину і це є природнім бажанням кращого життя для себе та членів їх сім’ї.

У рамках засідання генеральної асамблеї ВБА в Цюріху учасники побували у знакових місцях баптистської історії. Зокрема відвідали церкву, де проповідував один із ключових реформаторів – Ульріх Цвінглі. Також гості мали екскурсію до історичної печері за межами Цюріха, де анабаптисти вимушені були переховуватися від жорстких переслідувань у 16 столітті.

Теги: