На Соборі митрополитом Макарієм було проінформовано єпископат УАПЦ щодо Томоса для надання автокефалії українському православ'ю матір'ю-Церквою Константинопільським  Патріархатом. Архієрейським Собором було визначено направити делегацію УАПЦ в складі предстоятеля УАПЦ митрополита Макарія, архієпископа Житомирського і Поліського Володимира, архієпископа Чернівецького і Хотинського Германа, архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона для проведення переговорів з делегацією Константинопільського Патріархату.

Також було заслухано предстоятеля УАПЦ про проведення святкуваня 120-річчя від дня народження патріарха Мстислава (Скрипника) та 1030-ліття Хрещення Київської Русі-України. Архієрейський Собор розглянув ряд кадрових питаннь і стан в єпархіях та канонізацію нових святих, ухваливши, зокрема, владику Тихона (Петранюка) піднести до сану архієпископа та надати титул "Тернопільський і Бучацький", а владиці Геронтію (Олянському), наміснику Свято-Пантелеймонівського монастиря, бути єпископом Бориспільським, вікарієм Київської єпархії.

Нещодавно предстоятель УАПЦ митрополит Макарій заявив, що його парафіяни готові до об’єднання українських Церков у єдину помісну Церкву, при цьому він сподівається на обрання нейтрального очільника цієї конфесії.

Теги: