Глава УГКЦ зазначив, що Успіння Божої Матері – свято, яке начебто є підсумком і завершенням всієї історії спасіння, яка описана в Новому Заповіті, підсумком літургійного року. «Це свято, постать Пречистої Богоматері, яка сходить на небеса, є наче іконою Церкви Христової. Христова Церква, щоб зрозуміти, якими є її завдання, місія, покликання, природа, сьогодні вглядається у постать Пречистої Діви Марії», – відзначив проповідник.

Архієрей зауважив, що сьогодні маємо в центрі уваги українського суспільства питання ролі української Церкви в будівництві справедливої вільної держави. І сьогодні Пречиста Діва у своєму Успінні відповідає українціям на ці глибокі питання.

Говорячи про роль Церкви в суспільстві, глава УГКЦ відзначив, що Христова Церква, яка готує своїх дітей до життя вічного, завжди зі своєї природи є державотворчою. Тому що закладає фундаменти справедливого суспільства, яке крокує по землі, вдивляючись у вічність. Пригадує дітям цієї держави, що вони на землі є подорожуючі, а небесного шукають. Тому Церква ніколи не може і не повинна бути Церквою державною. По-іншому вона стає в'язнем земних, політичних проектів, намірів, а часом і боротьби».

Місія Церкви в державі, наголошує глава УГКЦ, надавати їй можливість бачити вже присутнього між людьми Спасителя і початок у їхньому житті Небесного Царства.

«Церква завжди намагалася бути осердям освіти і науки… Наші обителі, наші монастирі завжди були осердям соціального служіння. Завжди, коли життя ставало нестерпним, тяжким, коли людям бракувало найнеобхіднішого, вони завжди спішили до наших монастирів. Бо там знаходили захист. Знаходили те, чого світ не міг їм дати», – зауважив проповідник.

І сьогодні, каже предстоятель УГКЦ, Церква спішить туди, де найбільше є страждання, несе полегшення і навіть земний хліб тим, які сьогодні його не мають. Але, як вважає Святослав, Церква не є інституцією лише соціального служіння. Бо служінням ближньому, цією дияконією виявляє служіння, яке сам Бог чинить сьогодні щодо своїх людей. Бо сам Бог є джерелом життя і Він дбає, щоб людям у тому земному житті нічого не забракло.

«Ця правда про суть завдання і покликання Христової Церкви, яке сьогодні нам об'являє наша Небесна Мати, відкриває нам так само суть покликання, місію монашества в Христовій Церкві», – сказав проповідник.

За словами Святослав, цією літургією християни дякують Богу, а також митрополитові Андреєві за 120-річчя відновлення Студійського монашества в УГКЦ. «Як цікаво, – звернув увагу проповідник, – ця дата збігається зі століттям національно-визвольних змагань, століттям відновлення столітньої державності. Так виглядає, що митрополит Андрей своїм пророчим оком передбачав, що для того, аби українці насмілилися на те, щоб бути вільними у своїй вільній державі, потребують найперше відродити фундамент, яким є монаше життя».

Глава УГКЦ запросив усіх прочан подивитися на своє особисте життя, свої проблеми з божественної перспективи. «Відчуймо, – закликав проповідник, – що наше наближення до Бога відкриває нам інший «безвіз», – відкриває нам можливість не просто спілкуватися з Богом, а ввійти в обійми нашого Спасителя, в яких сьогодні спочиває Пречиста Діва Марія».

Також Святослав подякував Богові за дар 1030-ліття Хрещення Русі-України.

Теги: