Глава УГКЦ пригадав членам Синоду, які відбулися зміни в Церкві за останній рік (від останнього Синоду).

Зокрема, від минулого Синоду відбувся поділ Коломийсько-Чернівецької єпархії на Коломийську і Чернівецьку.

На цьогорічний Синод прибув владика Клаудіо Ґуджеротті, апостольський нунцій в Україні. «Владико, кожного разу, коли ви є між нами, ми відчуваємо і присутність Святішого Отця Папи Франциска, тому що всяке синодальне діяння, яке віддзеркалює церковну єдність і лояльність, завжди діється довкола наступника апостола Петра», – сказав глава УГКЦ.

Прибули також владика Мєчислав Мокшицький, Львівський римо-католицький митрополит, владика Роланд Міннерат, архієпископ Діжону, представник французького католицького єпископату. «Це великий знак сопричастя між помісною Українською Греко-Католицькою Церквою і Французькою Церквою», – додав Святослав.

З Греції прибув апостольський екзарх для католиків візантійського обряду Греції, монсеньйор Мануель Нін. «Почувайте себе як брат серед братів. Дякуємо вам за те, що десятки тисяч вірних нашої Церкви у Греції є під вашою турботливою батьківською опікою», – сказав глава УГКЦ.

Своєю присутністю удостоїв Синод також владика Філарет (Кучеров), архієпископ Львівський і Галицький УПЦ (МП), владика Димитрій (Рудюк), митрополит УПЦ (КП).

Уже традиційно прибуває на Синод владика Ігор (Ісіченко), архієпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о). Владика Ігор також братиме участь у деяких засіданнях Синоду. «Велике спасибі, що ви є між нами і що будете працювати разом з нами», – відзначив Святослав.

Крім того, на Синод прибули представники спільнот УГКЦ в окремих країнах світу, де греко-католики ще не мають до кінця створених структур.

Предстоятель привітав о. Василя Говеру, апостольського адміністратора для греко-Католиків у Казахстані, о. Юрія Коласа, генерального вікарія для вірних візантійського обряду в Австрії, та о. Макарія Леніва, який представляє греко-католиків з Криму.

Члени Синоду також очікують на прибуття владики Мілана (Шашіка), правлячого єпископа Мукачівської Греко-Католицької Церкви (МГКЦ не входить до складу УГКЦ), владику Ніла (Лущака), єпископа-помічника Мукачівської Греко-Католицької Церкви, о. Андреса Мартінеса Естебана, представника Іспанської Єпископської конференції, вікарія для душпастирства греко-католиків і католиків східного обряду в Іспанії та о. Сергія Гаєка, апостольського візитатора для греко-католиків Білорусі.

Напередодні, 2 вересня, під час літургії в соборі Святого Юра у Львові на відкритті щорічного Синоду єпископів УГКЦ, верховний архієпископ Святослав сказав, що цьогорічна тема Синоду присвячена Слову Божому та катехизації. Тож глава УГКЦ переконаний, що варто замислитися, як бути радісними та як донести добру, радісну новину до інших, як прийняти Бога і відповісти на Його покликання. Він упевнений, що заклик УГКЦ до України полягає в тому, що важливо йти до кожного, бо вона хоче бути з кожним, щоб дати можливість нам жити в єдності та радості.

“Це є, мабуть, той важливий момент, коли виражається колегіальність усієї Церкви і вона відбувається тут, у цьому місці, особливо в лоні УГКЦ. А вам, дорогі отці, увесь народ повіряє свої наміри і молитви. Цей народ вас підтримує, бо знає, наскільки важлива ця мить, яку ви переживаєте”, — заявив апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Гуджеротті. “Ви вибрали тему зустрічі Синоду, яка є дуже фундаментальною, — Боже Слово і катехизація. Слово Боже, тобто сам Ісус Христос, — це є Логос. Натомість катехизація робить доступним це Боже Слово”, — промовив він, а також попросив, щоб віряни долучалися до молитви за папу Франциска, адже він також її потребує.

“Наш Синод Єпископів УГКЦ — це видимий спосіб, у який ми святкуємо, звершуємо та переживаємо видиму і повну єдність сопричастя з наступником апостола Петра. Наша Церква в Україні та всьому світі є разом з Папою Франциском — разом із ним у його болях, стражданнях, а також у його радостях. Як улюблена донька хоче приносити нашому Отцеві тільки радість, ми зібралися на Синод, бо відчуваємо покликання бути благовісниками Доброї Новини, Божого Слова радості не тільки Його людові, а й Святішому Отцеві”, — зазначив Святослав.

Глава УГКЦ також побажав Божого благословення апостольському нунцію в Україні архиєпископу Клаудіо Гуджеротті, оскільки він незабаром відвідає вірних на окупованих територіях.

Теги: