«Взаємні погрози російської церкви і Константинополя, звичайно, не підуть на користь повноті православ’я. Бо замість того, щоб показати світу глибину православ’я та істини, які йдуть від ще не розділеної церкви, люди бачать, що тривають постійні юрисдикційні суперечки та боротьба», – сказав Віктор Єленський.

За його словами, впродовж 20 століття Московський Патріархат десятки разів робив демарш по відношенню до Константинопольського патріарха і, здебільшого, це було через українське питання. «Була спроба Москви створити пан-православний конструкт персонально Сталіним. Адже саме він певний час мав до цього смак і хотів створити  православну єдність під контролем Москви. Для цього була організована спеціальна нарада у 1948 році. Але константинопольський патріарх на цю всеправославну нараду не приїхав і після цього його почали дуже критикувати», – зазначив депутат.

На його думку, імовірно, що ті матеріали, які тоді нагромадили каноністи Московського патріархату, зараз витягнуть з шухляди і знову запускатимуть в обіг. Також, на його думку, не варто забувати про пам’ятний момент у 1995 році, коли Константинополь взяв під свою юрисдикцію православні церкви у США та Канаді.

«Саме тому, я думаю, що більшість церков не підтримає розкольницьку позицію Московського патріархату. Адже їй немає на чому ґрунтуватися, бо православ’я в Україні належиться автокефалія через багато чинників», – наголосив Єленський.

Також він розповів, що існує відео, де чітко видно, коли патріарх Кирил служив останню літургію, і взагалі нікого не згадав з патріархів на великому вході. «Я думаю, що це свідчить про розгубленість, яка існує у Московському патріархаті, тому що вони не до кінця розуміють, як далеко вони можуть зайти у своєму прагненні зупинити Константинопольський патріархат», – вважає він.

Нагадаємо, раніше глава Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон заявив, що РПЦ вважає, що дипломатія вичерпала себе в діалозі з «українського питання» зі Вселенським патріархатом Константинополя. Водночас митрополит Гальський Емануїл, ієрарх, який був присутнім на зустрічі патріархів Варфоломія та Кирила на Фанарі, висловив сподівання, що "Бог веде та спрямовує Предстоятелів Святих Православних Церков і, я переконаний, Він не залишить Свою Церкву, щоби вона знову не потрапила в нові труднощі".

Теги: