"У Російської православної церкви явно здали нерви. Як інакше пояснити істеричну заяву її Синоду з приводу призначення Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм двох своїх екзархів в Україні? – пише Клімкін. – Вражає не так зміст заяви – чого можна очікувати від Москви, у принципі, і так ясно – як її стиль. Ну от не можуть духовні особи висловлюватися такою кирзовою мовою! Весь текст просто нашпигований недоброї пам’яті компартійно-радянською фразеологією".

За словами міністра, "Москва століттями називала себе Третім Римом, і це створювало певну топографічно-релігійну плутанину. Тепер же, слава Богу, все стає на свої місця. Рим є Рим, Фанар є Фанар, Київ є Київ, а Москва – це, виходить, Москва. Не бачу нічого поганого в тому, щоб кожен був самим собою".

Що ж до змісту заяви РПЦ, то Клімкін називає його цілим ланцюжком "ложных толкований". Перш за все, він вважає зухвалим піддавати сумнівам повноваження Вселенського патріарха. "Більше того, той, хто вчив справжню, а не перекручену на московський лад історію, прекрасно знає, що саме Константинопольська церква є матір’ю Київського й Українського православ’я", - пише міністр.

"Зрештою, чому РПЦ так боїться автокефалії? Адже в мирській політиці Москва послідовно виступає за багатополярний світ. Так ось вам "багатополярність" православ’я, де за віковою традицією кожна держава має свою власну церкву!", - вважає він.

Теги: