«Ми, глави двох Помісних Церков, — які зустрілися на польській землі та, усвідомлюючи відповідальність за життя Святого Православ‘я в сучасному світі, його мир, єдність та дотримання догматичного і канонічного порядку, перед лицем випробувань, які переживає сьогодні Православ’я в Україні — в дусі братньої любові ми закликаємо всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних з наданням автокефалії Українській Церкві, зробити все, що від них залежить, для уникнення конфлікту через це питання та встановлення церковного порядку на Українській землі, — говориться у зверненні, яке опублікувало грецьке агентство церковних новин Romfea.gr. — Звершуючи літургію в свято Різдва Пресвятої Діви Марії, ми молимося про єдність і мир Українського народу. Разом з тим, ми надсилаємо наші братні вітання Главам Помісних Православних Церков і всій Повноті Святого Православ‘я».

Спікери УПЦ (МП) і УПЦ КП по-різному коментують звернення предстоятелів.

На особистій сторінці у Фейсбуку заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоієрей Миколай Данилевич зазначив, що стурбованість предстоятелів двох Церков, «як українським церковним питанням, так і долею всього Православ’я, єдність якого під загрозою», свідчить про те, що це питання «не стосується тепер вже лише виключно Москви, Константинополя й Києва».

На його думку, «Предстоятелі стверджують, що питання автокефалії спричинило проблеми (як в Україні, так і в світовому Православ’ї) і закликають до «уникнення конфлікту через це питання», а не, як намагаються перетлумачити окремі українські ЗМІ, «встановити мир в Україні через автокефалію»».

У тексті звернення главам Церков протоієрей Миколай вбачає також не тільки формальне звертання: «це натяк на те, що й вони мають взяти у цьому участь».

Натомість архієпископ Євстратій (Зоря) стверджує, що «цей документ демонструє, що і Олександрійський Патріарх, і Митрополит Польщі не налаштовані на той войовничий лад, який зараз демонструє Москва».

«Немає ані засудження самої ідеї автокефалії Церкви в Україні, ані дій Вселенського Патріархату - хоча МП розраховує на подібне засудження. Особливо від Олександрійського Патріарха, як Предстоятеля елліністичної Церкви, який найактивніше взаємодіє з РПЦ (наприклад, лише він з Патріархів поїхав до Москви на святкування 1030-ліття Хрещення Русі). Отже заява двох Предстоятелів - важливий позитивний знак. І ще один момент. Москва наполягає на тому, що всі Предстоятелі мають разом вирішувати питання проголошення автокефалії УПЦ. А цей документ демонструє, що два Предстоятеля не претендують на таку роль і повноваження».

Зі свого боку архієпископ Тельміський Іов (Геча), представник Вселенського Патріархату при Всесвітній Раді Церков у Женеві, пояснив: «Я так розумію, що в заяві ясно говориться про автокефалію і про наведення канонічного порядку в церковному житті в Україні. Тобто, розділення в Україні потребує введення церковного порядку. Цю проблему може вирішити тільки надання автокефалії».

Теги: