"Вселенський Патріархат вважає доречним нагадати всю історичну і канонічну правду про взаємини Константинопольської Церкви з Церквою України, про що свідчать збережені офіційні документи, які, на жаль, або ігноруються, або свідомо приховуються зі зрозумілих міркувань", - йдеться у передмові дослідження, яке публікує сайт Оrthodoxia.info.

Дослідження провели грецькі та російські вчені, які мали доступ до оригінальних текстів архіву Константинопольського патріарха та листування, що тривало упродовж багатьох століть. Константинополь також заявив про порушення Москвою Синодального акту Вселенського Патріархату 1686 року, які Фанар був змушений терпіти, але не забув і не пробачив.

"На цьому дослідженні базується вся аргументація Вселенського Патріархату, за допомогою якої спростовуються всі звинувачення Москви проти Константинополя про "вторгнення" в її канонічні єпархії. За допомогою цього дослідження, особливо з оригінальною листування, яке оприлюднюється уперше, Вселенський Патріархат підтверджує його канонічну і правову юрисдикцію в Україні та водночас доводить, що Московський Патріархат порушив правила Патріаршого і Синодального Акта 1686 року Вселенського Патріархату, порушення яких Вселенський Патріархат через важкі умови, за яких діяв, змушений був терпіти та мовчати, але ніколи не забував і не пробачав", - наголосили у Константинополі.

Теги: