"До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов від ГО «Неурядова організація верховенство права» до Президента України. Позивач просить суд встановити відсутність компетенції (повноважень) глави держави  втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема, шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, яке в подальшому було підтримано Верховною Радою України відповідною постановою", - говориться у повідомленні.

Суд відкрив провадження у даній адміністративній справі та призначив на 13 листопада підготовче засідання.

За даними відкритих джерел, ГО «Неурядова організація верховенство права» (42189816) зареєстрована в Києві, її засновники - Стародубов Олексій Вікторович, Цюра Григорій Анатолійович.

В адміністрації президента відреагували на позов до суду через звернення про томос. "Українська правда" цитує речника Петра Порошенка Святослава Цеголка у Facebook пише: "Бачу, що Росія не може змиритися з правом українців на власну Церкву. Вже й позови до суду з'явилися. У зв'язку з цим хочемо заявити: боротьба за Томос про автокефалію відповідає національним інтересам і є питанням національної безпеки. У такій ситуації це не право, а обов'язок президента діяти".

На думку Цеголка, "бездіяльність була би справжнім злочином, за який варто і треба було би судити".

Теги: