"Лише сьогодні (09.10) Екзархи Вселенського Патріарха відбули з Києва до Стамбулу. Завтра (10.10) звітуватимуть, лише після цього можливе обговорення питання Томосу", — написав Зоря.

Він зазначив, що "повідомлення, ніби "Томос вже є" — не відповідають дійсності, а інформаційно — шкідливі, бо після хвилі „перемоги“ піде хвиля "зради", коли виявиться, що питання Синод ще не обговорив".

Також архієпископ Євстратій нагадав «дорожню карту» до томосу:

"1. Рішення Синоду Вселенського Патріархату про надання Томосу про автокефалію.

2. На основі цього рішення - скликання та проведення у Києві Собору з участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об‘єднання, утворивши єдину Помісну УПЦ, та обере її Предстоятеля (ми будемо висувати та підтримувати Патріарха Філарета).

3. Отримання Предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти)".

У свою чергу Ростислав Павленко, директор Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, зазначає: "Єдиним надійним джерелом інформації щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні є офіційні повідомлення Вселенського Патріархату. Жодні інші джерела чи «джерела», за якими абревіатурами б вони не подавались - інформації не мають, і відтак не можуть повідомити".

Він закликав "не створювати очікувань і розчарувань".

Теги: