«Досі екуменічний діалог між Католицькою Церквою та православним світом сприймався крізь призму політики «Остполітік» та через стосунки Москви і Ватикану. Тепер потрібно переосмислити не лише спосіб ведення цього діалогу, а й оновити саму концепцію екуменічного діалогу з урахуванням того, що є інші представники православ'я», — заявив Святослав в інтерв’ю англомовному виданню ватиканських подій «CRUX» 17 жовтня.

«Ми, католики, часто проектували на православний світ суто католицьку церковну модель. Не існує єдиного православ'я на зразок однієї Католицької Церкви. Існують локальні Православні Церкви. Вважати одну з цих Церков ексклюзивним представником православного світу є великою помилкою. Я думаю, що той, кого дійсно можна вважати першим серед Православних Церков, згідно з православними канонами, є Константинопольський Патріарх, тому що він є першим серед рівних», — наголосив глава УГКЦ.

При цьому він зазначив, що рішення Константинополя започаткує новий період в історії Вселенської Церкви. «Він буде нелегким, але цікавим і, безумовно, натхненним Святим Духом», — додав він.

Теги: