Серед «потенційних претендентів, які хочуть самі або яких їхні парафіяни хотіли б бачити предстоятелем», президент Українського університету в Вашингтоні називає патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка), митрополита УАПЦ Макарія (Мелетича) та архієпископа Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о) Ігоря (Ісіченка), хоча останній уже відмежувався від об'єднавчого процесу православних, оскільки наразі перебуває у процесі об'єднання з УГКЦ.

Професор Володимир Іваненко зазначає, що «цілком можливо, що може претендувати на патріаршество і один із тих ієрархів УПЦ МП, які зроблять свій вибір на користь УППЦ».

При цьому американський професор наголошує, що «якщо УПЦ в діаспорі братиме участь у Соборі, то кандидатом на патріарха може стати й Митрополит Антоній (Щерба) з США».

За словами президента Українського університету, «Синод Вселенського Патріархату може мати, а можливо й має уже на приміті, свою кандидатуру на патріарха УППЦ, переваги якої над кандидатами від наявних в Україні конфесій можуть бути очевидними: незаангажованість у суперечки між конфесіями та юрисдикціями, нейтральність по відношенню до віруючих тощо».

На переконання професора, таким кандидатом «може бути Митрополит Антоній (Щерба), але він напевно, як і раніше, відмовиться, якщо йому запропонують кандидувати, і відмовиться на користь Архиєпископа Даниїла, якого він вважає найкращим вибором».

«Належність Архиєпископа Даниїла до ієрархії Вселенського Патріархату і його українське походження (народився й виріс в Україні) роблять його кандидатуру прийнятною для всіх учасників процесу і, отже, гарантією безболісного процесу творення і становлення УППЦ», - каже проф. В. Іваненко.

«Хотілося б сподіватися, що Патріарх Філарет, Митрополит Макарій та інші претенденти, що в думках своїх уже приміряють митру Патріарха УППЦ, вчинять мудро, підтримавши саме кандидатуру Архиєпископа Даниїла», - підсумовує американський професор.

Нагадаємо, в експертному середовищі лунали декілька імен потенційних претендентів на предстоятельство в об’єднаній Українській Церкві. Зокрема, це очільник УПЦ КП Філарет, очільник УАПЦ Макарій, повноважний представник Вселенського Патріархату при Всесвітній Раді Церков в Женеві архієпископ Іов (Геча), ієрархи УПЦ (МП) - митрополит Вінницький Симеон (Шостацький), митрополит Черкаський Софроній (Дмитрук), митрополит Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко).

Від успішності і злагодженості проведення об’єднавчого Собору та обрання єдиного предстоятеля значною мірою залежить питання остаточного надання Вселенським патріархатом Томосу про автокефалію Української Церкви.

Портал "Релігія в Україні" запрошує всі охочі сторони до дискусії з приводу кандидатури на предстоятеля об'єднаної Церкви.

Теги: