У повідомленні зазначається, що протягом останнього часу "в іноземній пресі, в тому числі в румунській, розповсюджується фейкові матеріали з  провокаційними тезами про нібито загрози того, що процес отримання і практичної реалізації автокефалії УПЦ «супроводжуватиметься захопленням українськими націоналістами православних церковних споруд румунських парафій, які наразі відносяться до УПЦ Московського Патріархату», а також «забороною богослужіння в румунських церквах України румунською мовою»".

У зв'язку з цим Посольство України в Румунії "наголошує на штучності подібних провокаційних ідей, а також на тому, що за їх розповсюдженням, в тому числі у середовищі румунської громади України, стоять завуальовані інтереси проросійських кіл, які зацікавлені у дестабілізації ситуації в Україні та її відносин із сусідніми державами".

Посольство нагадує публічні гарантії президента України Петра Порошенка у зверненні до Константинопольського патріарха Варфоломія захищати права та інтереси всіх релігійних громад України, а також не допускати будь-яких провокацій та екстремістських проявів в країні. «Українська влада гарантує повне дотримання релігійної свободи для віруючих усіх конфесій. У нас не було, нема і не буде державної церкви. І в освячену Томосом Православну Церкву теж ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць. Це – питання вільного вибору для кожного віруючого...» –  цитує Посольство президента України.

Також Посольство нагадує про результати нещодавно проведених соціологічних досліджень, зокрема Центру Разумкова, про значні зміни в конфесійному самовизначенні православних громадян України. Вони свідчать про те, що число віруючих УПЦ (МП) скоротилося майже вдвічі –  з 24% до 13%. Натомість майже вдвічі зросла кількість віруючих УПЦ Київського Патріархату – з 15% у 2010 році до 29% у 2018 році. Крім того, останніми роками намітилася тенденція до суттєвого збільшення кількості (наразі близько 60%) прихильників створення Української Помісної Православної Церкви та зменшується кількість тих, хто виступає за те, щоб Українська Православна Церква залишалася частиною РПЦ (наразі таку позицію підтримують лише 9% населення).

Теги: