«Найперше, – сказав Святослав, – ми позитивно оцінюємо всі спроби досягнути внутрішньої єдності українського православ’я і подолати наявні поділи, а також урегулювати канонічний статус усіх православних юрисдикцій в Україні. Ми це оцінюємо насамперед з точки зору пастирського погляду і турботи про добро і спасіння людських душ».

Водночас УГКЦ вважає, додав її предстоятель, що ці процеси є внутрішньою справою самої православної сторони. «Ми в них не втручаємося, не беремо в них участі і загалом стараємося не коментувати, оскільки це є за межами нашої компетенції. Хоча нам не байдуже, що відбувається з нашими православними братами. Відповідно до нашої екуменічної концепції, хочемо будувати щирі, відкриті відносини з усіма Церквами і релігійними організаціями України», – наголосив Святослав.

Глава Церкви також підкреслив, що УГКЦ намагається бути тією Церквою, яка стоїть на сторожі справжньої релігійної свободи в Україні. «Ми цілковито виступаємо проти того, аби держава ставилася привілейовано до однієї окремо взятої Церкви чи релігійної організації. Бо всі Церкви, незалежно від їх розміру, є рівними перед законом», – відзначив предстоятель.

Святослав під час зустрічі висловив переконання, що справжня демократія і рівень релігійної свободи проявляється не в тому, наскільки держава підтримує найбільшу і найсильнішу конфесію, а наскільки є забезпечені права релігійних меншин.

На завершення представник Посольства Німеччини запевнив, що німецька сторона дуже пильно стежить за процесом об’єднання православних в Україні і виступає за те, аби релігійні права всіх громадян були дотримані. Відповідно, виступатиме за те, аби права і свободи УГКЦ з боку української держави були належним чином забезпечені.

Слід зазначити, що протягом останніх років верховний архієпископ Святослав багаторазово підкреслював невтручання УГКЦ в об’єднавчі процеси Православних Церков України, проте речники РПЦ, насамперед голова ВЗЦЗ РПЦ митрополит Іларіон (Алфеів), регулярно звинувачують греко-католиків саме у бажанні за допомоглю автокефалії українського православ'я навернути вірян до унії з Римом.

Теги: