"У нинішній ситуації, коли Константинопольський патріархат вступив в спілкування з позбавленим священного сану і чернецтва колишнім митрополитом Філаретом, на якого наклали анафему, він сам таким чином став на шлях розколу, ототожнити себе з розкольниками", – цитує ТАСС архієпископа Антонія (Севрюка).

Російський архієпископ стверджує, що віряни РПЦ, які раніше відвідували парафії Константинопольського Патріархату, "скеровують велику кількість звернень на ім'я Святійшого патріарха Московського і всієї Русі Кирила" і просять, щоб РПЦ піклувалась про своїх співвітчизників, які проживають в різних частинах Землі, та скеровувала би священиків, організовувала парафіяльне життя з тим, щоб парафіяни РПЦ не були позбавлені пастирської опіки і можливості брати участь у церковних таїнствах.

За словами представника РПЦ, Московський Патріархат вивчає можливість відкриття додаткових парафій в тих місцях, де самі співвітчизники про це просять. Він зазначив, що особливо актуальним це питання є для тих місць, де немає парафій Московського Патріархату, але присутні парафії Константинопольського.

Слід зазначити, що у січні 2016 року, ще до подій, пов'язаних з питанням надання автокефалії Українській Церкві від Константинополя, протоієрей Діонісій Поздняєв, настоятель храму св. первоверховних апостолів Петра і Павла РПЦ у Гонконгу, в інтерв'ю виданню Vesti.ru зізнався, що налаштований просувати інтереси РПЦ в країнах Південно-Східної Азії - всупереч уже існуючим там митрополіям Константинопольської Церкви:

«У нас есть приход на Тайване, в Малайзии и Сингапуре. В ближайшее время появятся приходы на Филиппинах. Все это Восточная Азия, и с моей точки зрения было бы неплохо, чтобы здесь был епископ, который мог бы рукополагать священников из местных жителей без дополнительного согласования с Москвой. Кроме того, его присутствие необходимо для баланса наших взаимоотношений с Константинопольским Патриархатом, потому что у греков есть митрополия в Корее, митрополия в Гонконге и в Сингапуре. А у нас нет.

- Разве греки не будут протестовать, не станут начать громко кричать, если Московский Патриархат объявит о новой епархии в Восточной Азии?

- Я думаю, они будут очень громко кричать, но на это мало кто обратит внимание. Сейчас все больше в церковной политике делается в направлении real politic. Заявлять можно все что угодно, но приоритет отдается прагматичным действиям» .

Фото Facebook

Теги: