"Хіба це нормально, коли в Кремлі збирається негайно Рада безпеки Росії під керівництвом Путіна з одним питанням на порядку денному - як захистити Російську православну церкву в Україні? Дорогі мої, вам тут нічого робити. Нічого робити вашій церкві, нічого робити вашим Збройним силам, нічого робити вашому озброєнню. Додому, в Росію ", - цитує Порошенка Інтерфакс-Україна.

Порошенко також висловив надію, що Вселенський патріарх Варфоломій не зволікатиме з рішенням про проведення в Україні об'єднавчого Собору по створенню єдиної помісної Православної Церкви, і така Церква скоро отримає томос про автокефалію.

Петро Порошенко також заявив, що РПЦ є елементом російської політичної системи. "Після проведення Собору і обрання предстоятеля Українська церква отримає Томос з підтвердженням своєї духовної незалежності. Російська православна церква є елементом російської політичної системи. Путін сам колись сказав, що Росія тримається на РПЦ та на ядерній зброї", - написав Порошенко у Твіттері 7 листопада.

Тим часом патріарх Московський Кирило заявив, що щодня молиться за Україну і вважає, що "ворог роду людського" ополчився на єдність РПЦ. За словами Кирила, він кожен день "абсолютно особливо" у себе в келії молиться за Україну. "Це моя найбільш напружена молитва, яка вимагає особливих внутрішніх сил, тому що я знаю, що дуже непросто сьогодні - ворог роду людського озброюється на єдність нашої Церкви. І тому молюся, щоб Господь всім нам дав сил, фортеці, впевненості в правоті нашої справи ", - цитує патріарха Кирила прес-служба РПЦ.

Теги: