На самому початку митрополит Симеон ознайомив членів Ради з останніми подіями, що відбулися у житті УПЦ (МП). Зокрема розповів подробиці проведення 13 листопада Собору єпископів та запланованої на цей же день зустрічі президента України з єпископатом, яка так і не відбулася. Митрополит Симеон повідомив і про деталі зустрічі з президентом України П. Порошенком, у якій вінницький архіпастир взяв участь разом із двома іншими ієрархами УПЦ (МП) вже після завершення Собору.

Далі Єпархіальна рада перейшла до розгляду внутрішніх єпархіальних справ. Головною темою були події, що відбувалися в єпархії впродовж останнього тижня, та мали негативний резонанс у церковному та суспільному середовищі, а саме самочинні зібрання духовенства, учасники яких висловлювали недовіру правлячому архієрею за його лояльну позицію щодо автокефалії та об'єднавчого церковного собору України.

Єпархіальна рада констатувала, що постанова Собору єпископів УПЦ (МП), яка була прийнята 13 листопада 2018 року, є документом, обов’язковим для виконання усіма єпископами, кліриками та мирянами цієї Церкви і підтвердила готовність до виконання постанови всією повнотою Вінницької єпархії.

Також Єпархіальна рада категорично засудила самочинні зібрання, що були проведені у Вінницькій єпархії з порушенням церковних канонів, а саме 39-го правила святих апостолів, результатом чого стало розповсюдження пліток і наклепів на єпархіальне священноначалля, що внесло спокусу у церковне середовище.

Від імені єпархіального духовенства і мирян Єпархіальна рада засвідчила єдність з усією повнотою УПЦ (МП), підтвердила вірність канонам Вселенських і Помісних Соборів та постійну молитву за предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія, за єпископат Церкви, духовенство, вірян і за весь український народ. Ці рішення Єпархіальної ради були зафіксовані у постанові, яку підписали усі учасники зібрання.

Єпархіальна рада також затвердила дату проведення та порядок денний Загальних зборів духовенства Вінницької єпархії, які заплановані на 5 грудня.

Слід зазначити, що офіційний сайт УПЦ (МП) викривив офіційну позицію Вінницької єпархії. 16 листопада він оприлюднив новину "Духовенство Вінницької єпархії підтримало рішення Собору єпископів УПЦ", а 18 листопада - новину "У Вінниці відбулися чергові збори духовенства на підтримку Предстоятеля та рішень Собору єпископів УПЦ", в яких посилався не на офіційні джерела єпархії, а на стороннє джерело (в першому випадку) і на одного з учасників зборів протоієрея Віктора Парандюка (у другому випадку). Саме ці збори Єпархіальна рада Вінницької єпархії визначила як "самочинні", які відбулися з порушенням церковних канонів та призвели до "пліток і наклепів на єпархіальне священноначалля, що внесло спокусу у церковне середовище".

Крім того, 20 листопада, вже після проведення Єпархіальної ради Вінницької єпархії, офіційний сайт УПЦ (МП) оприлюднив новину "Митрополит Вінницький і Барський Симеон: Рішення Собору єпископів обов’язкові для всіх", в якій не згадується засудження самочинних зібрань, про які офіційний сайт УПЦ (МП) раніше схвально повідомляв в обхід офіційним джерелам єпархії.

Офіційний сайт УПЦ викривив позицію Вінницької єпархії, яка засудила самочинні зібрання

Скріншот сторінки офіційного сайту УПЦ (МП) з викривленням позиції Вінницької єпархії станом на 13:00 21 листопада 2018 р.

Офіційний сайт УПЦ (МП) редагується владикою Климентом (Вечерею), архієпископом Ніжинським та Прилуцьким, головою Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП). Владика Климент регулярно висловлює як офіційну позицію УПЦ (МП), так і свою власну, через що важко розрізнити одне від іншого. Очевидно, що цього разу він вдався до маніпуляції, викрививши офіційну позицію Вінницької єпархії.

Раніше офіційний сайт УПЦ (МП) також перекручував інформацію та дезінформував про конфлікти, пов'язані з цією конфесією. 

Теги: