"Інформація про Почаївську Лавру майже щодня подається в ЗМІ під певним кутом погляду, який формується з метою компрометації Української Православної Церкви, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України без приставки МП", - розпочинає своє звернення братія монастиря.

Також вона нагадує, що "баталії розгорнулися з калейдоскопічною швидкістю починаючи з моменту, коли Міністерство культури України захотіло зареєструвати культові будівлі, які були конфісковані радянською владою в 1962 році і об’явлені державною власністю".

У зверненні братія доводить, що до повноважень Мінкульту входить управління Кременецько-Почаївським державним історико-архітектурним заповідником, але Мінкульт "не має жодного відношення" до низки культових споруд лаври, які раніше, за даними ченців, були виключені зі складу заповідника розпорядженням Кабінету міністрів України.

"Своєю милістю Господь не допустив Мінкульту зареєструвати за собою церковні будівлі як власність. В реєстрації йому було відмовлено Державним реєстратором на тій підставі, що ці споруди вже були зареєстровані на праві користування за Свято-Успенською Почаївською Лаврою, - переконує братія лаври. - Отримавши відмову в реєстрації Міністерство культури України звернулося до правоохоронних органів з заявами щодо перевірки законності реєстрації права користування на споруди за Почаївською Лаврою. На цей час відкриті кримінальні справи проти двох Державних реєстраторів, один з яких зареєстрував право користування на споруди за Почаївською Лаврою, а другий - відмовив Міністерству культури України в реєстрації права власності на вищезазначені культові споруди".

За ловами ченців, хід перевірки подається в засобах масової інформації "тенденційно в перекрученому вигляді, де Почаївська Лавра звинувачується  в усіх беззаконнях" і це "пов’язано з замовленням певних політичних сил та спробою створення єдиної помісної церкви, а фактично знищується канонічна Православна Церква і Апостольська віра в Україні".

В зв’язку з цим "звертаємося до тих, хто це замовив, до тих хто виконує замовлення, з умовлянням перестати воювати з Істинною і пам’ятати про Суд Божий, а людей просимо не реагувати на провокації та молитися за мир в Україні", підсумовує братія лаври.

Теги: