Організаторами заходу виступили Німецько-Азербайджанський Форум, Бакінський міжнародний центр міжрелігійного і міжцивілізаційного співробітництва та Берлінська академія культурної дипломатії.

З вітальними словами до учасників конференції звернулися голова Управління мусульман Кавказу шейх-уль-іслам Аллахшукюр Пашазаде, член Бундестагу та уповноважений із питань релігійних свобод уряду ФРН Маркус Грюбель, посол Азербайджану в Німеччині Рамін Гасанов.

На конференції виступили предстоятель Олександрійської Православної Церкви патріарх Феодор ІІ, митрополит Зугдідський і Цаїшський Герасим (Грузинська Православна Церква), представники Московського Патріархату - архієпископ Бакінський і Азербайджанський Олександр, єпископ Бобруський і Биховський Серафим (Білоруська Православна Церква), заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату архімандрит Філарет (Булеков), вікарій Київської митрополії УПЦ єпископ Баришівський Віктор (Коцаба), відомі релігійні, державні та суспільні діячі з країн Європи, Азії, Африки та США.

Зокрема, єпископ Віктор (Коцаба) оголосив вітальну адресу предстоятеля УПЦ (МП) до організаторів та учасників конференції. «Необхідність розвитку релігійного і міжцивілізаційного діалогу і співпраці в сучасному світі постійно зростає. Світ, в якому ми живемо, все більше стає глобальним простором, в якому взаємодіють раси, релігії і культури. Події, які відбуваються в одних країнах, впливають на життя інших країн, а іноді і цілих континентів. Будучи різними за походженням, культурою і релігією, в нинішніх умовах ми стаємо все більш пов’язаними між собою. У цих нових умовах ми – представники релігій, повинні прагнути вибудовувати наше життя в діалозі і співробітництві», - зазначається у зверненні глави УПЦ (МП) до учасників заходу.

Закінчилася міжнародна конференція прийняттям підсумкових документів.

Теги: