"Все більше занепокоєння викликає діяльність правоохоронних органів, які напередодні президентських виборів, були перетворені на репресивний інструмент, - йдеться у заяві. - На превеликий жаль, сьогодні дзвони в церквах дзвонять рідше, ніж представники СБУ та губернатори дзвонять Єпископам Української Православної Церкви, вимагаючи від них діяти за вказівкою".

У заяві зазначається, що "оперативні підрозділи та агентура Служби безпеки України здійснює незаконні слідчі дії та оперативно-розшукові заходи за архієреями" УПЦ (МП), "відбуваються силові вторгнення у приміщення Єпархіальних управлінь задля здійснення безпосереднього тиску на Єпископів", "організовуються пікети «активістів по визову» біля споруд", що належать УПЦ (МП), "представники СБУ та голови ОДА їх уповноваженні особи вдаються до погроз — так званих «мотивуючих співбесід» з представниками Церкви", "залучаються представники Адміністрації Президента для організації незаконного збору персональних даних з різноманітних закритих баз даних державних органів влади (як приклад, бази Державної прикордонної служби України)", "розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті проходить із залученням парамілітарних формувань, які є силовим продовженням спецслужб України та діють у незаконний спосіб".

Відтак заявники вважають, що дії посадових осіб держави спрямовані на умисне порушення гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян та священнослужителів УПЦ (МП) залежно від їх релігійних переконань, що містить ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 161, 356, 365 КК України, і просять МВС "внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування з метою встановлення об’єктивних обставин справи і притягнення винних до кримінальної відповідальності", а також "повідомити мене про результати розгляду заяви про кримінальне правопорушення".

Автори заяви не наводяться. Додатки, на які посилаються заявники, також відсутні в публікації на сайті УПЦ (МП). Разом з тим заява міститься на бланку "Міжфракційного депутатського об'єднання «На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій «Заборонено забороняти»". Це об'єднання об'єднує опозиційних депутатів - колишніх висуванців Партії регіонів, зокрема Андрія Деркача. Ймовірно, він і є заявником, коли просить в одній особі порушити кримінальну справу і повідомити йому про результати розгляду заяви.

1 грудня сайт УПЦ (МП) повідомив про те, що значна кількість священиків-благочинних УПЦ (МП) з Рівненщини отримали повістки про виклик на допит в якості свідка, без роз’яснення, про що саме свідчити.

Теги: