Перед Синодом владики мали спільні реколекції для греко-католицьких і римо-католицьких єпископів. Перед початком синодальних засідань, відбувся семінар на головну тему сесії – «Катехитичне служіння», який підготувала Катехитична комісія УГКЦ.

Члени Синоду переглянули та взяли до уваги стан виконання рішень 79-ї сесії Синоду єпископів.

При розгляді головної теми цієї сесії Синоду учасники заслухали доповідь про стан виконання рішень Синоду 2018 року щодо питань катехитичного служіння, яку виголосив отець Андрій Стадницький, голова Катехитичної комісії УГКЦ. Після детального обговорення цього питання члени Синоду прийняли відповідні синодальні рішення.

У контексті опрацювання синодальних документів владики розглянули у повторному другому читанні та затвердили Типовий єпархіальний статут мирянського руху «Матері в молитві», над яким працювала робоча група під керівництвом владики Володимира (Ґруци). Після повторного першого читання було доопрацьовано та направлено на друге читання Програму душпастирства покликань до богопосвяченого життя, яку опрацьовує Комісія у справах монашества під керівництвом владики Михайла (Бубнія).

Також у першому читанні було розглянуто звернення Синоду єпископів про зцілення ран війни, яке представляв владика Богдан (Манишин), голова Координаційної ради з питань душпастирства в критичних ситуаціях та Програми формації вихователів семінарій (ректорів, віце-ректорів, економів, префектів та духівників) і нової редакції документа «Напрямки підготовки кандидатів до священства в УГКЦ» із урахуванням викликів та особливостей сучасної культури, які представили владика Богдан (Данило), голова Патріаршої комісії у справах духовенства,  та о. Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії.

Синод також обговорив питання про ідентичність УГКЦ у світлі новітніх суспільних та еклезіальних викликів, яке представив о. Андрій Зелінський, та відреагував на новітню суспільно-політичну ситуацію, опрацювавши та прийнявши відповідне звернення із закликом до посиленої молитви та посту в час особливих випробувань для української державності.

У зверненні нагадується про недавній "відкритий прояв агресії з боку Російської Федерації, яка стягнула до кордонів нашої держави велику військову силу, – на суші і на морі, – збройно атакувала наші кораблі, поранила та захопила в полон десятки українських військових моряків". Зазначається, що "Теперішня атака з боку Росії показала, що небезпека для нашої державної незалежності й територіальної цілісності не минає, а часом навіть посилюється".

Синод закликає усіх громадян України "обов’язково відновити практику щоденної молитви та строгого посту за мир і визволення нашої Батьківщини від російської агресії", а також "із розумінням поставитися до певних побутових обмежень, не піддаватися нагнітанню тривожного стану, зокрема з боку тих, хто намагається посіяти в наших серцях паніку і почуття зневіри".

Особливу увагу члени Синоду звернули на проблематику епідемічного поширення недуги алкоголізму в Україні та душпастирство тверезості УГКЦ, як один з кроків виходу із кризи. Доповідав це питання  о. Ігор Козанкевич, керівник загальноцерковного реабілітаційного центру “Назарет”.

З детальною інформацією про діяльність Українського католицького університету в минулому році та представленням планів на майбутнє перед владиками виступив о. Богдан Прах, ректор УКУ.

Синод розглянув та поблагословив до виконання план заходів із вшанування у 2019 році блаж. cвщмч. Омеляна Ковча у зв’язку із 135-річчям від дня народження, 75-ми роковинами мученицької смерті та 10-літтям проголошення його покровителем душпастирів УГКЦ, який представив владика Богдан (Дзюрах).

Значну частину синодального часу владики присвятили розгляду резолюцій ІІІ Всеукраїнського з'їзду мирян УГКЦ, які разом з детальною інформацією про підготування та перебіг цього форуму доповів о. Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян.

Члени Синоду детально розглянули питання та прийняли відповідні рішення щодо капеланського служіння в молодіжних громадських організаціях патріотичного спрямування, яке доповідав о. Олексій Медик, капелан "Пласту-НСОУ".

Вісімдесят першу сесію Синоду єпископів вирішено провести в лютому 2019 року.

Теги: