«Серед іншого протягом двох діб вилучено 75 примірників брошури «Українська православна церква: Відносини із державою. Ставлення до АТО та церковного розколу. Питання і відповіді», що вже потрапляла в поле зору СБУ, і на яку вже є відповідний висновок експерта», – вказано в повідомленні на сайті СБУ.

«Згідно з висновком експертизи Українського науково-дослідного інституту технічної та судової експертиз, це видання «містить пропаганду релігійної нетерпимості…ображає почуття громадян… у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, розпалює релігійну міжконфесійну ворожнечу та ненависть», – додають у спецслужбі.

Іншим вилученим матеріалам кваліфіковані експерти також дадуть оцінку, інформує СБУ.

СБУ 3 грудня підтвердила, що її співробітники проводили слідчі дії в двох єпархіях УПЦ (Московського Патріархату) в Житомирській області.

Голова Юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрей Олександр Бахов прокоментував обшуки. «Тут треба брати до уваги не тільки ситуацію в Житомирській області, але й загалом останні події та особливу увагу правоохоронних органів до Української Православної Церкви після Собору єпископів, який відбувся 13 листопада 2018 року, — зазначив протоієрей Олександр. — Ми є свідками того, що вперше за часів незалежності України відбувається масовий виклик на допит священнослужителів та проводяться обшуки у єпархіальних управліннях, храмах та помешканнях священиків УПЦ».

В діях правоохоронних органів голова Юридичного відділу УПЦ вбачає упередженість. «Вони шукають релігійну ворожнечу там, де її немає. В той же час воліють не помічати очевидних фактів розпалювання релігійної ворожнечі, які лунають з вуст посадових осіб держави, можновладців та ЗМІ у бік Української Православної Церкви», — наголосив він.

На переконання отця Олександра, «звинувачення на адресу священнослужителів у розпалюванні релігійної ворожнечі (стаття 161 ч. 2 Кримінального кодексу України) є безпідставними і надуманими».

Юрист припускає, що «діють правоохоронні органи за вказівкою, задля того, щоб примусити єпископат УПЦ до участі у т.з. об’єднавчому соборі». «Ми уважно слідкуємо за ситуацією, дії правоохоронних органів будемо оскаржувати та звертатимемося до міжнародної спільноти», — підкреслив протоієрей Олександр Бахов.

Цими ж днями духовенство Рівненської єпархії УПЦ (МП) прийшло до Управління СБУ в Рівненській області, щоб підтримати священннослужителів, яких викликали 5 грудня 2018 року на допити. Як повідомили в Рівненській єпархії, слідчі УСБУ у Рівненській області допитують 14 священнослужителів єпархії в рамках кримінальних проваджень за ст. 111 «Державна зрада» і ст. 161 «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками» Кримінального кодексу України.

«Ми прийшли підтримати своїх побратимів. Тому що, коли на допити викликають священиків, ще й інкримінують їм такі провадження, це не просто закид, це — зневага», — зазначив вікарій Рівненської єпархії УПЦ єпископ Дубенський Пимен. Він розповів, що під час допитів слідчі питають у священнослужителів «про розповсюдження якоїсь літератури, що розпалює релігійну ворожнечу».

30 листопада обшуки відбулися і в настоятеля Свято-Успенської Києво-Печерської лаври – митрополита Павла Лебедя. Обшуки провели за місцем проживання і розміщення майнового комплексу, який належить митрополитові, в межах кримінального провадження, відкритого за статтею Кримінального кодексу про порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Теги: