Допит священиків проводили в межах двох кримінальних справ — за статтею про державну зраду та про розпалювання релігійної ворожнечі. В СБУ пояснили, що священики є свідками у справі, пише Нromadske.ua.

У Рівненській єпархії УПЦ (МП) повідомили, що загалом на допит викликали 14 священиків — 13 від них і ще один від Сарненсько-Поліської єпархії.

Як пояснили у церкві, справа стосується брошур, які на думку слідства, можуть загрожувати суверенітету України. «Вони (брошури – ред.) дають правильну оцінку на деякі речі відносно православ’я. Але вони взяли їх за основу та інкримінують це, як розпалювання релігійної ворожнечі. З нашої єпархії Службою безпеки були викликані, окрім благочинних, практично всі священики, які відповідають за збереження православ’я, або активно себе проявляють у відстоюванні наших православних храмів», — повідомили у церкві та додали, що в СБУ на священиків не тиснули.

Водночас дії правоохоронців піддали критиці експерти.

Науковий співробітник Києво-Мигилянської академії та видавництва "Дух і літера" Дар'я Морозова передає рівненським правоохоронцям "щиру подяку і низький уклін від ваших кремлівських колег! Ви просто втілюєте всі їх таємні бажання, одне по одному!". За її словами, рівненські правоохоронці "оточують образ УПЦ МП давно омріяною аурою мучеництва і гонінь" та "напередодні собору, покликаного об'єднати православних України, підливають олію у вогонь ворожнечі між ними, даючи кремлю чергову нагоду «розділяти і владарювати»".

Сергій Чапнін, відповідальний редактор "Журналу Московської патріархії" в 2009-2015 роках, який нині очолює співдружність на підтримку сучасної християнської культури "Артос" та займає незалежну від Московської Патріархії позицію щодо України, зазначає: "Собор відбудеться 15 грудня в Києві під головуванням митрополита Еммануїла Гальського і в присутності президента України Петра Порошенка... Дай Бог, щоб в найближчі дні не було ніяких обшуків, допитів і тим більше арештів. Всі слідчі дії проти духовенства повинні бути припинені. Справи, якщо вони заведені, закриті. Якщо нова автокефальна Церква буде створена в ситуації несвободи, нічого доброго не вийде".

Теги: