"Як може бути Собор архієрейським, якщо запрошуються по одному священику і по одному мирянину з архієреєм? Знаєте, я не буду нікого судити. Ми підкоряємося Вселенської патріархії, тимчасово. Було ясно сказано, що кожен архієрей з собою бере одного священика і одного мирянина ", - зазначив предстоятель УАПЦ в інтерв'ю "Главкому".

Відповідаючи на запитання, чи може щось перешкодити проведенню Собору, незважаючи на розбіжності, які є в різних Церквах, Макарій сказав: "У мене ні до кого претензій не буде. Зі свого боку відповім просто: ми прийдемо на Собор на запрошення Вселенського Патріарха ".

Митрополит Макарій також прокоментував заяви від УПЦ КП про необхідність відкритого голосування за кандидатуру предстоятеля Церкви. "Голосування буде закритим. Хоча Патріарх Філарет каже, що відкрите, але ніхто не піде на відкрите голосування. І в нашому статуті, і в статуті Церкви Київського патріархату йдеться про те, що предстоятеля обирає Помісний Собор шляхом таємного голосування ", - підкреслив предстоятель УАПЦ.

Разом з тим 10 грудня голова Інформаційного управління та речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) офіційно повідомив про те, що Українська Православна Церква Київського Патріархату готується до Об'єднавчого Собору за умовами Вселенського Патріархату, а "наявність пропозицій з боку Київського Патріархату до регламенту Собору чи процедури обрання Предстоятеля не означає, що у підсумку не буде узгоджене спільне бачення".

Фото google.com

Теги: