Звернення з’явилося 22 листопада, після того, як стало відомо, що 23 листопада 2018 року одне з кількох офіційно зареєстрованих в Україні мусульманських духовних управлінь укотре проведе захід, що презентується ним як з’їзд мусульман України. Дійсно, 23 листопада Духовне управління мусульман України провело VI З'їзд мусульман України, який вітав, зокрема, президент Петро Порошенко.

Після VI з'їзду мусульман України готується всеукраїнський з’їзд мусульманських громад

«Назва дуже гучна та офіційна, проте цей захід є лише з’їздом послідовників саме цього духовного управління й ніяк не презентує думки та позиції всіх мусульман нашої країни, адже в Україні функціонують ще кілька офіційно зареєстрованих мусульманських духовних управлінь, регіональних об’єднань та чимало незалежних мусульманських релігійних громад», — підкреслено у зверненні опонентів.

Натомість автори документа ініціюють скликання іншого заходу — Всеукраїнського з’їзду мусульманських громад. Вони оголосили, що в найкоротші терміни буде створена відповідна робоча група, до складу якої запросять представників усіх мусульманських організацій.

«Саме такий Всеукраїнський з’їзд, що покликаний залучити до внутрішньоконфесійного діалогу всіх мусульман України, включаючи мусульман тимчасово окупованих Російською Федерацією Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також окремих районів Донецької та Луганської областей, дозволить на гідному рівні презентувати думки, бажання та спільну позицію мусульманських громад та організацій нашої країни», — підкреслюють організатори заходу.

Ініціатори звернення впевнені, що широкий внутрішньоконфесійний діалог між мусульманскими організаціями України сприятиме зміцненню миру, взаємної поваги, толерантності та захисту національних інтересів країни, а також дозволить долучитися українським мусульманам повноцінно брати участь у побудові сучасного громадянського суспільства.

Нагадаємо, що Духовне управління мусульман України є членом Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), де-факто представляючи усіх мусульман країни. Інші впливові духовні управління мусульман України — ДУМУ «Умма» та ДУМ Криму — не погоджуються з цим, також намагаючись бути представленими в авторитетних релігійних об'єднаннях країни. Проте ВРЦіРО, будучи недержавним об'єднанням, відмовляє їм у членстві.

Теги: