"Митрополит Симеон (Шостацький) оперативно відреагував на рішення Синоду УПЦ (МП), — коментує події "Церквач". — Він не тільки встиг відправити апеляцію на синодальне рішення свого нового шефа, Константинопольського патріарха Варфоломія, але і вже отримав відповідь з Фанара. Природно, у своєму листі Варфоломій оголосив рішення сьогоднішнього Синоду УПЦ МП неканонічними, так що Симеон може спати, тобто служити абсолютно спокійно. Дві цілком собі канонічні Церкви продовжують мірятися своєю канонічністю".

Також 15 грудня 2018 р. митрополит Олександр (Драбинко), учасник Об’єднавчого Собору Православної Церкви України зробив заяву, в якій обгрунтував своє рішення долучитися до участі в помісному Об’єднавчому Соборі, висловивши свою "цілковиту підтримку рішенням Святого й Священного Синоду Константинопольської Церкви, що мають на меті зцілення рани розколу на тілі Православної Церкви в Україні".

В коментарі виданню "Гордон" митрополит Олександр (Драбинко) заявив, що Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив: після створення в Україні єдиної помісної Церкви заборони і санкції УПЦ (МП) щодо своїх колишніх священнослужителів не є дійсними.

Крім того, митрополит Олександр вказав на порушення Синодом УПЦ (МП) процедури ухвалення рішень щодо нього.

"Канцелярія мене офіційно поки ні про що не повідомила, — заявив він 17 грудня виданню "Гордон". — На синод не запрошували і жодних пояснень не просили. Тобто про жодне дотримання процедури не йдеться – вони діють в односторонньому порядку. Як мінімум, мене мали попередити про засідання синоду. А також висунути обвинувачення або вимагати пояснень. Для таких випадків є церковний суд. Але ні виклику, ні допиту не було. І про ухвалене рішення я дізнаюся від вас. Однак особисто для мене рішення синоду УПЦ МП нічого не означають, бо я – клірик Православної церкви України, яку визнала Вселенська патріархія. До релігійної організації, яка ввела санкції проти мене, я з 15 грудня жодного стосунку не маю. Засмучуватися щодо ухваленого ними рішення не доводиться. Адже заздалегідь ми написали апеляцію, і Вселенський патріарх підтвердив, що заборони і санкції Московського патріархату не є дійсними".

Він прогнозує відтік вірян з УПЦ (МП) через позицію цієї конфесії. "Я як служив, так і служитиму далі. Сан мій зберігається. Я служитиму як на Афоні, так і в Єрусалимі. А ось ті, хто ухвалював рішення щодо мене, такі служіння проводити не можуть. І, звичайно, цим рішенням хочуть налякати інших священнослужителів. Думаю, після отримання томосу 6 січня люди йтимуть від РПЦ. Зрозуміло, процес переходу в помісну церкву триватиме якийсь час, але він обов'язково відбудеться. Просто вірянам потрібно усвідомити, що сталося. Узагалі своїм рішенням Синод МП показав, що роз'єднувати людей для них – припустимо, а ось об'єднати народ вони вважають неприпустимим. Але цей Синод я серйозно не сприймаю. В очах Вселенського патріархату він нічого собою не являє. Адже це те саме, якби ми з вами сіли і вирішили комусь щось заборонити", – зазначив митрополит.

Теги: