Під час з спілкування з вірянами церкви Воздвиження чесного хреста на Тернопільщині президент України Петро Порошенко закликав православних до єднання і зазначив, що йдеться не про вибір між Патріархатами, а про вибір між Україною і Росією, і цей вибір має бути свідомий, без тиску

«Ми йдемо до всіх українців з любов’ю, з відкритим серцем, бо наша мета – це єдність та об’єднання. Ми не маємо жодного сумніву, що кожен українець прийде. Бо це дуже простий вибір, тому що це не вибір між патріархатами, це вибір між Україною і Росією», - заявив Порошенко.

«Ніхто ні на кого не буде тиснути, якщо хтось хоче залишатися в церкві, яка зберігає єдність з РПЦ – це їх вибір, але цей вибір має бути свідомим», - додав президент.  

Колишній глава УПЦ КП Філарет під час спільного молебню з президентом Петром Порошенком у храмі Воздвиження чесного хреста вперше публічно прокоментував підсумки Об'єднавчого Собору.

"Ми досягли створення в Україні єдиної Української православної автокефальної церкви. Цей акт має епохальне значення... Ми боролися, нас перемагали, ми досягали і нашу перемогу відкидали. А сьогодні ми маємо визнану Українську автокефальну церкву", - цитує його Nv.ua.


У зв'язку з цим Філарет подякував за зусилля у цьому напрямку президенту та Вселенському патріарху Варфоломію, який, за його словами, "виявив велику мужність".

Виступаючи днями у Володимирівському храмі столиці, Філарет також заявив: "Українська православна церква стає однією з 15 православних церков і ми входимо у молитовне єднання з усіма церквами і вже ніхто не зможе називати нас розкольниками. Буде розкольником той, хто не буде до нас приєднуватися, але вони можуть приєднатися до нас і тоді не будуть розкольниками".

Теги: