"Ніяких захоплень храмів Московського патріархату з боку єдиної церкви не буде. Ті парафії, які добровільно захочуть стати частиною єдиної української православної церкви, мусять бути прийняті. Але без насильства, без якихось дій, які будуть провокувати нестабільність у суспільстві", – цитує Segodnya.ua 18 грудня митрополита Епіфанія.

Владика зазначив, що тільки любов і повага можуть бути тією основою, на якій будуть переходити ті парафії, які зараз знаходяться в лоні Російської Православної Церкви. "Ми готові забути все, ми готові перевернути цю стару сторінку і будувати єдину церкву. Адже якщо ми будемо згадувати те, що відбувалося в минулому, ми ніколи не побудуємо спільне майбутнє... Якщо вони побачать, що ця церква відстоює інтереси українського суспільства, спирається на український народ і служить йому, то тоді не буде вже ніякої потреби дивитися туди, на північного сусіда", – заявив новообраний предстоятель ПЦУ.

Митрополит Епіфаній також вважає, що в УПЦ (МП) не всі архієреї знаходяться під впливом Москви і серед них багато гідних священнослужителів. "Є багато тих, хто дійсно працює над розвитком церкви, священнослужителів, які займаються соціальним служінням, роблять добрі справи, але у них немає ще певного довіри, вони не можуть перейти цей бар'єр, є певний страх. Але ми готові їх прийняти, захистити, тому що ви бачите, що зараз відбувається відносно тих, хто прийшов на Об'єднавчий собор", – пообіцяв предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, що митрополит Вінницький Симеон (Шостацький), який приєднався до ПЦУ, нещодавно розповів про реакцію своїх співслужителів з УПЦ (МП): "... Я отримав дуже гарні вітання від інших владик. Наприклад: «Іудо, тебе чекає гілляка». Хочу одне сказати: стільки зла, жовчі і ненависті я ще ніколи не бачив з боку архієреїв, священиків і вірян Московського патріархату. Любов'ю там не пахне, а де немає любові — там немає Бога".

Фото AFP

Теги: