На засіданні Священного Кіноту Афону 28 січня лише 5 з 20 антипросопів (представників) афонських монастирів підтримали ініціативу патріарха Варфоломія направити делегацію спостерігачів на інтронізацію предстоятеля Православної Церкви України, яка має відбутися 3 лютого 2019 р. Зокрема, це представники грецьких монастирів Ксенофонт, Кутлумуш, Іверон, Пантократор та Ставроникита. Інформація у ЗМІ про 7 монастирів не підтвердилась. Відсутніми на засіданні були представники Великої лаври, Симонопетра та Дохіару.

Окремі афонські монастирі, як грецькі, так і слов’янські, заявили, що визнають єдиним канонічним предстоятелем в Україні митрополита Онуфрія, якого на Афоні давно знають. Зокрема, деякі грецькі монастирі, такі як Філофей та Каракал, вчора заявили, що закриють свої ворота, якщо на Афон приїде предстоятель ПЦУ митрополит Єпіфаній (Думенко). Серед іншого, окрім монастирів Філофей та Каракал, свою підтримку митрополиту Онуфрію висловлюють в болгарському монастирі Зограф і сербському монстирі Хіландар.

Ті, хто не підтримують ініціативи Константинопольського патріарха, пояснюють свою позицію тим, що томос про автокефалію був наданий не всій повноті Української Церкви, а лише її меншій частині, тоді як більша частина (УПЦ, Московський Патріархат) не бере участі у цьому. Крім того, афонських ченців турбує той факт, що томос був наданий, як вони вважають, «схизматичній гілці», під якою вони розуміють колишню УПЦ Київського Патріархату. Пролунали пропозиції про потребу винесення цього питання на всеправославне обговорення предстоятелів помісних Православних Церков.

В результаті, обговоривши це питання, Священний Кінот Афону 28 січня вирішив не направляти делегацію до Києва і не надсилати вітань предстоятелю ПЦУ, й надалі утримуватись від підтримки сторін церковного конфлікту в Україні. Священний Кінот Афону постановив не втручатися в цей процес, заглибитись в молитву за Україну і очікувати, як вирішать це питання патріархи і предстоятелі помісних Православних Церков. У той же час Св. Кінот й надалі зберігає духовну єдність зі Вселенською Патріархією.

Теги: