"У серпні 2018-го проводили схоже опитування. Тоді до колишнього Київського патріархату зараховували себе 42 відсотки українців, до Автокефальної церкви – 1,9. Якщо скласти відсотки цих двох церков отримаємо кількість віруючих, які сьогодні відносять себе до Православної церкви України. Відсоток міг би бути більшим, якби громади Московського патріархату переходили більш масово. Під юрисдикцію ПЦУ перешли 223 громади. Це не дуже велика цифра. На відсоткове співвідношення вона суттєво не впливає. Томос і не був покликаний "перетягти" віруючих Московського патріархату до Помісної церкви", - цитує експерта "Gazeta.ua".

38% віруючих назвали себе православними без конфесії, каже Михайло Міщенко.

"Більшість з них живуть на півдні та сході країни. Там досі має великий вплив Московський патріархат. Також дуже низький рівень воцерковленості населення, порівняно з іншими регіонами. Ходять до храму лише на великі свята. Для воцерковлення цих територій треба, щоб церква виконувала не тільки свої релігійні функцій, а й проводила соціальну роботу. Займалась благодійністю, влаштовувала заходи для молоді. Цю нішу займають протестанти. Процент молодих прихожан у них досить великий. Православні церкви дуже консервативні й не проводять ефективної соціальної політики. Саме це і треба робити ПЦУ, щоб залучити тих, хто назвав себе християнами без конфесії", - додає він.

За опитуванням компанії "Социс", Київського Міжнародного Інституту Соціології та Центру Разумкова 70,7% українців назвали себе православними, "просто християнами" - 8,8%, греко-католиками - 6,9%, римо-католиками - 1,3%, прихильниками протестантських або євангельських церков - 1%.
До ПЦУ віднесли себе 43,9 %. Православними без конфесії назвалися 38,4% опитаних. 15,2% вважають себе вірними Московського патріархату. 2,5% відмовились відповідати. Опитали 11 тисяч респондентів віком від 18 років у всіх областях України. Окрім анексованого Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Статистична похибка – 1%.

Фото zaxid.net

Теги: