Предстоятель зауважив, УГКЦ переживає бурхливий розвиток як інституція, і потреби, з якими стикається Церква, перевершують її можливості. Як приклад він навів ситуацію з УГКЦ у Краматорську, перебуває у прифронтовій зоні. Краматорськ був окупований, а пізніше – звільнений українською армією. Нещодавно священика УГКЦ на зустрічі з неурядовими організаціями запитали, коли УГКЦ матиме тут католицьку школу.

«Він був абсолютно здивований, оскільки він ніколи не займався освітою і прийшов до мене за порадою. Я був теж здивований, тому що протягом багатьох років працював над відкриттям католицької школи в Києві. І це не так просто. Тим часом у Краматорську люди хочуть католицької школи. Більшість людей не ідентифікують себе з католицькою Церквою, але їм потрібна католицька школа. Вони хочуть іншого виховання дітей. Для них це надія, що зрештою щось зміниться. Тепер я маю проблему, що з цим робити. Звичайно, ми повинні реагувати позитивно, але й прагматично. Як виховати католицьких вчителів у Краматорську, щоб вони могли реалізувати модель католицької школи? Звідки взяти на це кошти?», – розповів глава УГКЦ.

«Це приклади того, – відзначив Святослав, – як Греко-Католицька Церква є привабливою для звичайних людей і які їх очікування. Ми бачимо, що свідчення, які ми дали там, демонструючи солідарність і соціальну допомогу, дуже важливі для цього регіону. І це відкриває для нас нові виклики. Ми вже починаємо відчувати відсутність священиків, незважаючи на високий рівень покликань».

Говорячи про брак священнослужителів, глава Церкви зауважив, що, зокрема у Київській єпархії, яка включає п'ять областей, на даний час не вистачає 50 священиків.

«Таким чином, ми бачимо тут позитивний "вибух" нашої Церкви і інтерес, який до неї зростає. Особливо це ми бачимо в Центральній і Східній Україні, тому що в Галичині Греко-Католицька Церква давно вже добре зарекомендувала себе», – сказав предстоятель.

За його словами, Патріархальна курія УГКЦ у Києві також потребує розвитку. Попит на присутність УГКЦ настільки великий, у різних сферах суспільного життя (на рівні соціального та благодійного служіння, освіти та виховання, відносин з державою та іншими Церквами), на що необхідно відповісти, що це створює ситуацію, в якій Курія мусить швидко розвиватися, щоб реалізовувати ці завдання.

Теги: