“Протягом останніх п’яти років ситуація з дотриманням права на свободу совісті та віросповідання в окремих районах Донецької та Луганської областей України (у так званих «ДНР» та «ЛНР») постійно погіршується. Зокрема на окупованих територіях Донбасу систематично порушуються права віруючих, релігійних громад та священнослужителів Помісної Української Православної Церкви. Це виявляється у систематичних гоніннях, знущанні, арештах, захопленні храмів, тощо”, – йдеться у заяві ПЦУ.

Однак, як наголошується у заяві, якщо дотепер йшлося про істотне обмеження і порушення прав віруючих, то з 1 березня 2019 року виникає загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів Православної Церкви України, повної конфіскації майна громад та депортації священиків з підконтрольної так званій «ДНР» території.

Підставою для цього є вимога до всіх релігійних громад “зареєструватися за законами «ДНР»”. “Така вимога не може бути виконана, адже структура, яка видала такий «закон», ніким не визнається державою”, – заявляють у ПЦУ.

У зв’язку з цим вже з березня цього року 36 храмів та приміщень, а також єпархіальний Будинок милосердя, які належать громадам Православної Церкви України у окремих тимчасово окупованих районах Донецької області, можуть бути “конфісковані на користь «ДНР»”, а священики – депортовані.

“Є велика небезпека, що вже через декілька днів вони зможуть скоїти цей злочин. Тисячи віруючих залишаться без своєї Церкви і без своїх духовних отців. Керівники ОРДО поставили нездійсненні умови, стосовно перереєстрації статутів ПЦУ за законами «ДНР»”, – наголосив архієпископ Сергій (Горобцов), керуючий Донецькою єпархією ПЦУ.

Враховуючи цю загрозу, митрополит Епіфаній закликав ООН, ОБСЄ, країни-гаранти «Мінського процесу», Європейський Союз та загалом усі демократичні країни, міжнародні та міжконфесійні інституції “вплинути на тих, від кого залежить прийняття остаточних рішень у порушеному питанні та вжити заходи з метою не допущення катастрофічного розвитку подій”.

Як повідомляв Інститут релігійної свободи, нова хвиля релігійних переслідувань віруючих різних конфесій на окупованих територіях Донецької та Луганської областей відновилася у 2018 році. Спочатку самопроголошена влада в Донецьку і Луганську прийняла “закони”, якими зобов’язала перереєструватися усі церкви і релігійні організації, окрім УПЦ (Московського Патріархату). Після цього під загрозою заборони опинилася діяльність багатьох конфесій, які не підпадали під умовне визначення “традиційних”, а деякі з них зазнали фізичних нападів та зазіхань на церковне майно.

У щорічному звіті Комісія USCIRF заявила, що Росія відповідальна за релігійні злочини на Донбасі і в Криму у зв’язку з фактичним контролем цих окупованих територій.

Інститут релігійної свободи у жовтні 2018 року представив доповідь «Свобода віросповідання під прицілом: російський терор на окупованих територіях Східної України».

Теги: