Модерував захід директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Кметь.

Під час своєї доповіді митрополит Димитрій, який був  учасником Об’єднавчого Собору Українських Православних Церков (15 грудня 2018 р.) та учасником процедури підписання документа про автокефалію ПЦУ у храмі святого Георгія на Фанарі наголосив, зокрема, на деяких викликах, які стоять зараз перед Православною Церквою:

1) Назва Церкви. “Ми всі звикли до назви Православна Церква України. Хоча дехто у нашій Церкві вагомо вказує на те, що ця назва неправильна – тобто повинна бути Українська Православна Церква. І Ви знаєте, що Київська Митрополія зареєстрована, як Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України).  Дехто вказує на те, що назва Православна Церква України – це особливості грецької мови. Втім треба звертати увагу також на те, що ми вкладаємо у назву. У нас цей зміст має своє наповнення – Українська Православна Церква. Якщо би поставити перед іншою релігійною організацією, що вона не може так називатися, то ця назва має бути за кимось закріплена. Наразі вирішено вживати дві назви і статутні положення передбачають це.

2) Єдність всередині Церкви.  Для нас  – це дуже важливо, бо об'єднання задекларовані у грудні 2018 року. І тому нам всім треба всередині знаходити порозуміння між тими гілками, які доєдналися до цього історичного процесу. Перший такий крок зробив Священний Синод нашої Церкви.  Першим рішення журналу були упорядковані титули Архиєреїв та назви єпархій. Але дуже важливо, брати і сестри, усвідомити, що ми є у єдиній Церкві. І цей процес усередині Церкви повинен іти прямою червоною лінією по висхідній до єднання.

3) Ім’я Предстоятеля Церкви повинне підноситися у всіх храмах ПЦУ. І ніякого винятку не повинно бути.  

4) Наша мета – Патріархат. І не думайте, що той статус, який наша Церква отримала зараз – це доконечний  і остаточний статус. Звичайно, для цього треба працювати, дуже багато. Перш за все – запорукою Патріархату має бути єдність українського православ,я. Коли з Церквою нашою зіллються також і ті, хто зараз перебуває у Московському Патріархаті. Але коли така єдність настане – це час говорити про Патріархат. Для цього нам варто подолати всі виклики і ризики, які є перед Церквою, – підкреслив Митрополит Димитрій.

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, який одним із перших архієреїв УПЦ (МП) перейшов у помісну Церкву, підкреслив у своїй промові: “Ті проблеми, які сьогодні стоять перед об’єднаним і визнаним українським  православ’ям – це у всій повноті зреалізувати все те, що було вкладено і у Томосі і на об,єднавчому Соборі, який відбувався у Святій Софії Київській. Ці питання достойні грунтовного вивчення і ці матеріали я збираю не один рік. Сподіваюся, що найближчим часом зможу випустити ще один том про те, як ішли православні до свого об'єдання, до подолання свого розділення, яке існувало, але ті кроки, які зробив Вселенський Патріарх, їх можна назвати справді героїчними”.

Теги: