Архієпископ Клімент, який в ПЦУ є головою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі, планував відвідати судовий розгляд справи політв‘язня Павла Гриба у м. Ростові-на-Дону.

Об 11:45 київського часу він був затриманий в автобусі, російські поліцейські провели обшук речей. А об 11:50 (тобто після обшуку) нібито до поліції «зателефонував парафіянин» храму святих Володимира і Ольги (де архієпископ є настоятелем, єдиний православний храм ПЦУ у Сімферополі), з «повідомленням про викрадення церковних речей», причому опис речей збігається з тими, які поліцейські бачили у владики Клімента під час обшуку.

Затриманий архієпископ перебував у Центральному районному відділі поліції, до нього прибув адвокат. Станом на 16:40 поліцейські інформували, що до них надійшла заява, нібито архієпископ Клімент в районі автовокзалу «нецензурно лаявся». З Центрального районного відділу владику перевозять до Київського РВ для «опитування» за новою заявою.

У зв’язку із затриманням вдень 3 березня 2019 р. архієпископа Сімферопольського і Кримського Клімента, який очолює єпархію Православної Церкви України в Криму, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, предстоятель ПЦУ, висловив обурення та закликав окупаційну владу негайно звільнити ієрарха.

«Ми обурені безпідставним затриманням архієпископа Клімента російською поліцією сьогодні вдень у Сімферополі. Йому висувають абсурдні звинувачення – нібито ВІН вкрав у власному храмі церковні речі, а потім нецензурно лаявся у публічному місці. Привід до затримання явно надуманий» – заначив митрополит Епіфаній.

«Закликаю російську поліцію негайно звільнити нашого архієрея, архієпископа Клімента, припинити знущання над ним і над здоровим глуздом!» – підкреслив предстоятель Церкви та продовжив: «Ми просимо всіх, хто може вплинути на російську владу – зробити це, щоби владика Клімент був якнайшвидше звільнений».

Митрополит Епіфаній також закликав віруючих молитися за захист владики Клімента від переслідування.

Після 20-ї години за київським часом з Сімферополя повідомили, що архієпископ Клімент був відпущений з відділу поліції без складання протоколу. “Слава Богу люба моя, Україно. Я хотів би всім вам уклінно подякувати за підтримку. Дякую адвокатам. Я просив би всіх вас надалі молитися в першу чергу за хлопців, які ув’язнені… Починається Великий Піст і сьогодні ми читали Євангеліє про милосердя і про байдужість. Зараз ви чітко побачили хто є милосердним, а хто зухвало попирає всі християнські норми. Тому молимося, тримаємося закону Божого і робимо все, щоб полегшити страждання наших хлопців” – сказав після звільнення архієпископ Клімент.

Теги: