Про перехід парафії до ПЦУ повідомив керівник організації парафіян Ігор Барановський, але він відмовився повідомляти будь-які деталі. Наступного дня один із парафіян церкви Олександр Василюк оприлюднив відео з недільного збору громади церкви Стрітення Господнього. На відео видно, що під час зборів парафіян у церкві був присутній архієрей Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ архієпископ Яків (Макарчук). Під час свого виступу владика Яків спілкується з парафіянами про перехід до православної Церкви та представляє їм отця Михайла, який провів у церкві богослужіння.

«Ось отець Михайло, якщо даєте згоду, отче [звертається до отця Михайла, на що він схрещує руки, відмовляючись]... Святе місце пустим не буде. Не хоче він – буде другий, третій, десятий. Він [отець Михайло] в душі хоче, але ще не знає як вчините ви з ним і як будуть далі розгортатися події… Ви бажаєте, ви хочете бути православними, і не ви перші», – звернувся до парафіян архієпископ Яків.

Водночас архієрей ПЦУ Євстратій (Зоря), який брав участь у засіданні Синоду, запевнив Zaxid.net, що владика Яків, попри те, що був присутній на зборах парафіян, не приймав жодного рішення про прийом цієї парафії до ПЦУ. За словами Євстратія, присутність Якова була неправильно протрактована парафіянами. Цю ситуацію якраз обговорювали під час засідання Синоду ПЦУ.

«За його [владики Якова] словами, його просто запросили прийти подивитися. Він цю парафію не приймав і ніяких рішень не робив, тим більше, що це не є територія, на якій він може здійснювати якусь канонічну діяльність. У Львові є дві єпархії, які належать до нашої церкви: одну єпархію очолює митрополит Макарій, іншу – митрополит Димитрій. На засіданні синоду 4 березня вони заявили, що цієї громади не приймали. Тому присутність архієпископа Якова у цьому храмі була якимось чином використана для того, щоб мати певний інформаційний привід», – цитує Євстратія Zaxid.net.

«Наша церква перебуває у взаємодії із УГКЦ і РКЦ. Мені відомо, що митрополит Епіфаній особисто запевнив, що у цю ситуацію наша церква втручатися не буде. Тобто незважаючи на виявлене бажання членів громади, яке для нас стало несподіванкою, враховуючи всі супутні обставини, до Православної Церкви України ця громада не може бути прийнята», – зазначив архієпископ Євстратій.

Зараз греко-католицька парафія церкви Стрітення Господнього у Львові на вул. Винниченка, 30а залишається без священиків.

Слід зазначити, що декілька років тому УГКЦ розпочала процес приєднання до себе групи парафій Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, що зареєстрована як ХПЄ УАПЦ (оновлена). Цей процес триває досі.

Теги: