«Україна вже п’ять років є жертвою агресії Російської Федерації. Відбулася анексія Криму, окупація деяких частин Донбасу, а російські “Гради” та кулі не розбираються, чи ти католик, православний, мусульманин або іудей, — вони вбивають всіх. Зараз український народ, який є міжконфесійним і багатоетнічним суспільством, є зраненим. І всі ми молимося за мир», — сказав Святослав.

«Війна в Україні, сподіваємося, є останньою імперською війною в Європі. Можливо, біль і молитва України можуть бути “голосом вопіющого в пустелі”: не інвестувати в війну, бо один постріл “Града” коштує чимало грошей. Усі наші зусилля, молитви, солідарність — це інвестиція в мир. Для України та для представників релігійних організацій є надзвичайно важливо, щоб в Ізраїлі розуміли наш біль», — заявив глава УГКЦ.

Він переконаний, що Ізраїль та Україна історично мають багато спільного. «Ми хочемо пізнати ваш досвід. Нам потрібно зрозуміти, як тепер живе ізраїльський народ, бо релігійна свобода, яку сповідує Ізраїль, є потрібною і в Україні. Ця війна в Україні є спробою повернути все назад в Радянський Союз. Це перспектива, яка силою зброї насаджується українському суспільству. Для нас Радянський Союз означає ще й втрату релігійної свободи. Адже ми були репресовані сталінським режимом і, фактично, наша Церква була найбільшою офіційною опозицією комуністичного режиму», — підкреслив духовний лідер греко-католиків.

Він зазначив, що з набуттям незалежності УГКЦ змогла відродитися. «Тому наше існування пов’язане зі свободою волі та демократії України як держави. Тож кожен контакт і голос солідарності на міжнародному рівні є надзвичайно потрібним для нас. Адже люди в Україні потребують, щоб світова спільнота стала на сторону жертви несправедливої агресії, якими зараз є наші люди», — сказав Святослав.

Очільник греко-католиків висловив слова вдячності президенту Ізраїлю за зустріч і відкритість, а також сподівання, що спільними зусиллями можна досягнути миру. «Ми молимося за мир, ми хочемо жити в мирі зі всіма, однак не всі хочуть жити в мирі з нами. Наша Всеукраїнська рада Церков є одним з інструментів побудови міжрелігійного, міжконфесійного та міжнаціонального миру в Україні. Ми сподіваємося, що спільними зусиллями тут, в Єрусалимі, Господь почує Україну та благословить наші країни і дарує нам мир», — наприкінці зауважив Святослав.

Глава УГКЦ у складі делегації Всеукраїнської ради Церков 4–6 березня перебуває з офіційним візитом в Ізраїлі. У програмі візиту були офіційні зустрічі членів Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Президентом Держави Ізраїль, спікером Кнесета (парламенту), а також з іншими ізраїльськими політиками та релігійними діячами. Ці зустрічі мають на меті зміцнення дружніх українсько-ізраїльських стосунків, обмін досвідом у сфері державно-конфесійної взаємодії, подальший розвиток паломництва в інтересах обох країн – як до Ізраїлю, так і до України.

Теги: