Організатори ініціативи - ГО «Елеос-Україна» за фінансової підтримки МФ «Відродження» у партнерстві з Комісією з питань соціального служіння Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВЦіРО) та Український католицький університет (УКУ).

«Ця Хартія буде підписана наприкінці місяця на засіданні Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій, але ми вирішили їздити областями, щоб спочатку ознайомити тих, що працюють у сфері паліативної допомоги на місцях. У Львові є благодатний ґрунт для розвитку паліативної допомоги для осіб старшого віку, тому зустріч саме в цьому місті була для нас важливою», - наголосив протоієрей Православної Церкви України Сергій Дмитрієв, голова правління ГО «Елеос-Україна», виконавчий секретар Комісії з питань соціального служіння Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій.

Упродовж зустрічі відбулося обговорення та підпис документа. Серед підписантів – священики ПЦУ, УГКЦ, УПЦ (МП), настоятелі протестантських згромаджень, а також імам мусульманської спільноти у Львові.

Окрім того, учасники заходу обговорили питання медичного капеланства та презентували концепцію міжрелігійних посібників для медичних капеланів, які працюють  у сфері паліативної допомоги, та їхніх тренерів. Зокрема відбулося обговорення створення посібника для медичного капелана, про що більш детально розповів о. Руслан П’яста, голова Комісії у справах охорони здоров’я Івано-Франківської єпархії УГКЦ.

«У посібнику для медичного капелана я писав про богослов’я хвороби, адже часто звинувачуємо Бога в наших хворобах, а також про співпрацю з медичним персоналом у лікарні. Медичний капелан має навчитися найперше слухати, бо часто виговорившись, людина може знайти відповіді. Окрім того, кожен з нас є відповідальним за свій стан здоров’я. Часто у нас є зосередження на Таїнствах, а потрібно звернути увагу на розмову. Важливий також супровід сімей, які мають важкого хворого», - наголосив о. Руслан.

Впродовж зустрічі говорили про концепцію лікарняного храму, що функціонує при шпиталях. Отець Сергій Дмитрієв згадав, що такі храми у Європі є міжконфесійними і міжрелігійними.

«Я працюю керівником організації, що працює з людьми, які пережили важкі етапи у житті – проституцію, наркозалежність, бомжування. Але нам треба думати про те, як зменшити рівень болю для людей, які страждають, хоча ця тема неприбуткова і непопулярна. Тому важливо долучатися представникам різних конфесій, релігійних організацій, а зокрема влади, щоб знаходити у бюджетах міста і області кошти для паліативної опіки», - зазначив Дмитро Тигач, голова правління ГО «100% Life».

Дмитро Тигач також запропонував ініціативу творення меморандуму у Львові між духовенством, громадськими організаціями та медичними представниками; щоб об’єднувати сили у напрацюванні саме цієї стратегії.

У підсумку зустрічі отець Сергій Дмитрієв зазначив, що підписання Хартії – це не формальність, а початок комунікації між різними середовищами: медиками, громадськими активістами та релігійними конфесіями й організаціями задля творення перехресних робочих груп, презентацій, круглих столів.

Теги: