На сайті Міністерства говориться:

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із масовими незаконними обшуками помешкань та затриманнями представників кримськотатарського народу, які відбулися сьогодні у Сімферопольському та Білогірському районах тимчасово окупованого Росією Криму. Саме так - новою хвилею репресій – РФ відповідає на п’яту річницю ухвалення резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 «Територіальна цілісність України».

Масштабний характер переслідувань яскраво свідчить про налаштованість Росії на подальше посилення практики репресій та залякувань громадян України, що мешкають на тимчасово окупованих територіях. Ми стурбовані повідомленнями про те, що під час обшуків у мікрорайоні Кам’янка м.Сімферополь російські окупанти вдалися до побиття місцевих мешканців, які перебували поруч.

Нашу особливу стурбованість викликає те, що російська окупаційна влада знову обрала як привід для своїх каральних акцій т.зв. «справу Хізб-ут-Тахрір», яка вже використовувалася для фабрикування справ проти кримськотатарських активістів та їх подальших засуджень.

Саме тому ми не виключаємо, що сьогоднішні події можуть стати початком нової хвилі судових переслідувань кримських татар, і закликаємо міжнародне співтовариство негайно відреагувати на дії російської окупаційної влади. Політичний, економічний та санкційний тиск на державу-агресора має бути посилений з метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, звільнення незаконно утримуваних громадян України та прискорення деокупації АР Крим та м.Севастополь.

Російська Федерація має виконати у повному обсязі резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року, "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м.Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 року, 19 грудня 2017 року та 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації».

Нагадаємо, в окупованому Криму розпочалася нова хвиля репресій і гонінь на кримських татар. Вранці у середу, 27 березня, у Сімферополі і Білогірському районі російські силовики масово обшукували оселі мусульман. Станом на 7 годину ранку соцмережі повідомляли принаймні про 25 випадків здійснення обшуків у будинках кримськотатарських сімей; до 10 ранку — про 27 і про таку ж кількість затриманих осіб.

Теги: