Як написав Вадим Новинський 6 квітня на своїй сторінці в Facebook, судове рішення було прийнято в п'ятницю, 5 квітня: "Вчора Окружний адміністративний суд міста Києва постановив визнати дії голови Верховної Ради України Парубія Андрія Володимировича протиправними, задовольнивши позов народного депутата фракції Опозиційний блок Олександра Долженкова. Йдеться про прийняття Верховною Радою законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації"".

Новинський також уточнив, що законопроект стосувався спроби "насильно перейменувати" УПЦ (МП) на "Російську церкву в Україні".

"Мало того, що влада не має конституційного права втручатися в релігійні питання, так ще й всупереч вимогам Регламенту законопроект поставили на повторне голосування, бажаючи домогтися заздалегідь запланованого результату", - зазначив він і заявив, що "Тепер питання про насильницьке перейменування Української Православної Церкви на догоду Петру Порошенку і його оточенню знято з порядку денного".

Водночас депутат не повідомив, що конкретно ухвалив суд. Згідно з Конституцією, парламент України є вищим законодавчим органом, відповідно Окружний адмінсуд Києва не міг скасувати закон і "зняти з порядку денного" перейменування УПЦ (МП).

На сайті Окружного адмінсуду Києва та в Єдиному державному реєстрі судових рішень інформація про дану ухвалу відсутня. Так само інформація про рішення суду відсутня на сайті УПЦ (МП).

Разом з тим голова Верховної Ради Андрій Парубій буде оскаржувати рішення Окружного адмінсуду Києва, якщо той ухвалив рішення, про яке переказав Вадима Новинського.

"Днями поширилася інформація, що було прийняте рішення суду про нібито скасування українського закону, який стосується приведення у відповідність назви українських церков. Хочу наголосити: рішення Окружного суду не є остаточним. Воно буде оскаржене мною, згідно із законом, в апеляційній інстанції, а якщо буде потрібно, - і в касаційній. Тож закон є чинним і парафії Московського патріархату повинні чесно називатися Російською православною церквою в Україні і не ховатися під назвою Української православної церкви. Українська православна церква в Україні є одна. Українці, не віримо кремлівським маніпуляціям, реванш не пройде. Закон залишається в силі", - наголосив Парубій на ранковому парламентському засіданні 9 квітня.

Фото informator.news

Теги: