Під час зустрічі в резиденції глави Православної Церкви України митрополит Епіфаній особисто привітав обраного голову держави з Великоднем, а також з обранням на високу посаду. Володимир Зеленський подякував за вітання і висловив сподівання на продовження доброзичливих відносин церкви та держави.

Під час зустрічі були обговорені проблеми, які постають перед українцями. Зокрема, багаторічний конфлікт на Донбасі. "Обраний Голова держави та Митрополит Епіфаній були єдині у тому, що Церква має молитись, а держава робити все, аби всі регіони нашої країни жили в мирі і спокої. Також були обговорені теми боротьби з корупцією і бідністю", – пише сайт ПЦУ.

На завершення зустрічі глава ПЦУ подарував обраному президенту репринтне видання «Острозької Біблії» – першого повного друкованого тексту Старого і Нового Завіту слов‘янською мовою, підготовленого в Україні наприкінці 16 століття.

Напередодні, 27 квітня, митрополит Філарет, почесний патріарх в ПЦУ, в інтерв'ю Радіо Свобода сказав, що церква вибачає новообраному президенту жарт з "термосом", як Зеленський свого часу назвав томос про автокефалію. "Звичайно, не можна називати томос, за який ми боролися більше 25 років, «термосом». Зеленський вже вибачився за це. Це образливо для церкви – томос, який має для нас велике значення, називати його «термосом", – зазначив він. "Але ми вибачаємо новообраному президенту за ці слова і не ображаємося", – додав Філарет.

Також 30 квітня на території митрополичої резиденції у Феофанії в Києві відбулася зустріч глави УПЦ (МП) митрополита Онуфрія з новообраним президентом України.

Зеленський провів зустрічі з предстоятелями українських церков

Володимир Зеленський привітав митрополита Онуфрія з Пасхою. У свою чергу митрополит Онуфрій привітав новообраного президента з головним православним святом та з його обранням на посаду президента української держави. Митрополит Онуфрій побажав Володимиру Зеленському Божого благословення на новому і відповідальному шляху служіння Україні та її народові.

Учасники зустрічі також обговорили ситуацію, яка склалася в релігійній сфері України. Глава УПЦ (МП) подарував Зеленському церковний сувенір.

Під завершення каденції президент Петро Порошенко з дружиною Мариною і сином Михайлом узяв участь у пасхальному богослужінні у Свято-Михайлівському соборі ПЦУ в Києві. Новообраний президент Володимир Зеленський на зипитання виборців, чому він взагалі не був на свято у церкві, відповів у Facebook: "Не шукайте мене в церкві. Шукайте Бога".

Теги: