«Зараз говорити про те, що хтось не знав, які умови були передбачені в томосі, — це неправда. Бо все це було закладено в статуті на Об’єднавчому соборі, який відбувся 15 грудня. Всі чітко знали про те, що ті питання, які зараз озвучуються і декому, на жаль, виявляються незручними, вони насправді обговорювалися напередодні собору, і всі прекрасно знали, що саме буде прописано в історичному документі, який носить назву Томос», — зауважив митрополит Епіфаній.

За його словами, все інше є власною думкою почесного патріарха Філарета, а ці заяви, які зараз лунають, вони є певною мірою провокативними.

«Всі ми намагаємося донести, що почесному Патріарху Філарету, щоб він почув голос цієї Церкви, а не спирався на власну думку, на власне бачення майбутнього розвитку помісної Православної Української Церкви», — додав митрополит.

Також глава ПЦУ не хотів би покарання почесного патріарха Філарета за його вислови. «Я би не хотів говорити про певні покарання. Єдине можливе зараз покарання він може обрати сам — це відділившись, відійшовши знову в ізоляцію від Церкви, яка отримала Томос, від Церкви, яка поступово отримує визнання з боку інших Православних Церков», — наголосив предстоятель.

За його словами, рішення про покарання може ухвалити лише Архієрейський чи Помісний Собор, бо ПЦУ керується колегіально. «Я би не хотів передбачати певні покарання до тих осіб, які можуть відійти від нашої Церкви», — зазначив митрополит Епіфаній.

Під час ефіру предстоятель ПЦУ назвав причину розбіжностей з почесним патріархом Філаретом, який хоче бути єдиним бенефіціаром Православної Церкви України. «Після Об’єднавчого собору і після отримання томосу у нас відбулися певні розбіжності у майбутньому баченні розбудови єдиної помісної православної церкви, щодо моделі керування церквою, яка об’єдналася», — повідомив митрополит.

За його словами, так званими акціонерами томосу є не якась певна особа, а український народ. «Але зараз ми бачимо, що одним єдиним бенефіціаром хоче бути одна певна постать (Філарет — ред.), певним одним акціонером. Але ми хочемо, щоб ця церква в майбутньому керувалася соборно, а не одноосібно. […] На жаль, певні владні амбіції з боку почесного патріарха Філарета хочуть зруйнувати всі столітні надії українського народа мати свою помісну православну церкву», — додав глава ПЦУ.

Теги: